Hlavní obsah

Audi a Porsche se chystají do formule 1, potvrdil šéf VW

Prémiové značky koncernu Volkswagen Audi a Porsche se rozhodly vstoupit do formule 1, uvedl v pondělí generální ředitel Volkswagenu Herbert Diess na on-line konferenci.

Foto: Porsche

Ilustrační foto

Článek

Generální ředitel koncernu Volkswagen Herbert Diess potvrdil dlouhodobé zvěsti o tom, že se Porsche a Audi zúčastní nejprestižnější závodní série, formule 1. Diess to prozradil během živého přenosu nazvaného „Dialog with Diess“, který se konal na oficiální youtubové stránce koncernu VW.

Diess vyloučil použití jména Volkswagen v seriálu s tím, že „to nezapadá“. Místo toho se Porsche a Audi přihlásí do soutěže samostatně a použijí své vlastní názvy.

Srdce staromilce zaplesá: Porsche uvádí 911 Sport Classic

AutoMoto

Podle Diesse jsou změny pravidel plánované na rok 2026 perfektní příležitostí k účasti v soutěži, cituje šéfa koncernu agentura Reuters.

Porsche i Audi míří na rok 2026, odkdy spalovací motory formulí poběží na plně udržitelné syntetické palivo. Vrcholní představitelé koncernu VW uvedli, že vývoj motoru trvá tři až čtyři roky, takže rozhodnutí již muselo být učiněno, aby byl program připraven včas.

Audi údajně stále usiluje o stáj F1 McLaren

AutoMoto

Diess rozhodnutí skupiny odůvodnil tím, že se formule 1 „rozvíjí celosvětově extrémně pozitivně“, a to i vzhledem k rostoucí popularitě seriálu v USA a asijských zemích.

Zda značky vstoupí do F1 samostatně, nebo v rámci spolupráce s některou dosavadní stájí, zatím není jasné. Porsche má být podle Automotive News dále. Podle nejnovějších zvěstí bude stuttgartská značka spolupracovat se stájí Red Bull. Co se Audi týká, spekulovalo se rovněž o koupi McLarenu či alespoň závodní divize britské automobilky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám