Hlavní obsah

Apple nevzdává boj o autonomní auto, přetahuje klíčové lidi

Novinky, fra

Už před několika lety společnost Apple oznámila, že vyvíjí vlastní samořiditelné auto. Jenže od té doby bylo ticho po pěšině. Teď se objevila zpráva, že vývoj pokračuje, a dokonce na něj společnost získala i klíčového člověka.

Foto: Apple

Apple Titan

Článek

Přesun odborníků mezi automobilkami je neustálý. Designérů, konstruktérů a manažerů proudí mezi nimi stovky. Ovšem těch klíčových se nikdo nechce zbavovat a raději si je pořádně drží různými způsoby – vysokými platy, doložkami ke smlouvám apod.

Přesto vídáme, že špičkoví odborníci přejdou z jedné firmy do druhé, aby pomohli při vývoji. Stejně je to i s firmou Apple, která při vývoji autonomního vozu dost zaspala, a to i přestože projekt měl na starost Steve Zadesky, který už uvedl na trh dva klíčové projekty – iPod a iPhone. Google se svou společností Waymo je už dávno na silnicích, Uber také, a kdybychom měli vypočítat všechny společnosti, které už testují své autonomní systémy, měli bychom článek opravdu hodně dlouhý.

Teď Apple patrně zrestartuje celý projekt, a to díky tomu, že se do jeho řad podařilo získat člověka více než odborně způsobilého – Jamieho Wayda. Ten dosud pracoval pro přímou konkurenci – Google tedy Waymo.

Apple tak může projekt s názvem Titan znovu rozjet. Waydo byl totiž ve Waymu na pozici klíčového inženýra pro testování v centru ve Phoenixu a byl to právě on, kdo dokázal zcela odstranit záložní řidiče z testovacích vozidel.

Důvod zpoždění

Otázkou je, jak je možné, že Apple tak zaostal na tomto projektu za ostatními? Pravděpodobně to není problém samotného autonomního řízení. Apple už v roce 2015 avizoval, že jeho automobil bude elektrický a akumulátory nebudou klasické, ale získají technologii, která tu ještě nebyla. A právě vývoj akumulátorů bude kamenem úrazu. I když v poslední době udělal výrazné pokroky v laboratorních podmínkách, v těch reálných zatím zůstává opatrně přešlapovat na klasické bázi, jako před lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám