Hlavní obsah

Alpine se stává sportovní divizí Renaultu, bude vyrábět elektromobily a závodit v F1

Novinky, Daniel Havlina, Marek Bednář

Automobilka Renault změní svoji značku Alpine na sportovní divizi. Pod její hlavičkou budou jezdit elektrická, ale stále vysoce výkonná auta. Bude spolupracovat s Lotusem a své jméno propůjčí týmu formule 1.

Foto: Alpine

Alpine F1

Článek

V rámci proměny francouzské automobilky Renault, nazvané „Renaulution”, projde zásadní změnou také značka Alpine. Stane se sportovní divizí Renaultu a sloučí pod sebou jak samotnou značku Alpine, tak i divize Renault Sport Cars a Renault Sport Racing.

Nejméně ta první třetina bude ryze elektrická. Značka chystá ostrý hatchback v segmentu B, ostrý crossover v segmentu C a sporťák jako náhradu za v současnosti jediný model A110. Ten vznikne ve spolupráci s britskou automobilkou Lotus.

Renault 5 se vrací jako retro koncept elektromobilu

AutoMoto

„Nová entita Alpine bere tři oddělené značky, aby z nich vytvořila jednu kompletní společnost... Budeme na silnicích a na závodních okruzích autentičtí a high-tech, divocí a vášniví,” komentuje změnu Laurent Rossi, generální ředitel Alpine.

Foto: Alpine

Alpine F1

Alpine bude mít na starost také aktivity Renaultu ve formuli 1. To znamená, že pro rok 2021 se tým bude jmenovat Alpine F1 - ovšem tady asi elektrický pohon očekávat nemůžeme, alespoň prozatím.

Renault chce pro nové elektromobily použít jména ikonických modelů

AutoMoto

Jak to bude s poslední třetinou, tedy divizí Renault Sport Cars, zda bude také ryze elektrická, zatím není jasné. Tisková zpráva uvádí, že Alpine bude na špici skupiny Renault v technologiích i třeba zákaznického servisu.

Foto: Renault

Dosavadní Alpine A110 se spalovacím motorem

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám