Hlavní obsah

Alpine chystá už jen elektromobily, sporťák A110 zůstane vlajkovou lodí značky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská značka Alpine bude ve své nabídce mít elektrický hatchback a crossover, ale sporťák A110 zůstane sporťákem. Na jeho vývoji bude firma možná spolupracovat s Lotusem, naznačil generální ředitel.

Foto: Alpine

Současná Alpine A110 S (Ilustrační foto)

Článek

Druhá moderní, celkově třetí generace sporťáku Alpine A110 má ve své příští generaci být elektromobilem. Pravděpodobně ale nebude prvním elektromobilem značky - v roce 2026, kdy by se podle webu Autocar mohla objevit, bude už Alpine nabízet elektrický hatchback a crossover.

Ty mají rozšiřovat nabídku do segmentů, kde značka očekává větší prodeje. A110 však zůstane klíčová jako vlajková loď a ztělesnění sportovních genů značky Alpine, nechal se slyšet Laurent Rossi, generální ředitel.

Foto: Alpine

Současná Alpine A110 S (Ilustrační foto)

„Alpine budou sporťáky, ať se stane cokoliv. To je základní hodnota. (Značka) vznikla ze závodění, tvoří ji závodníci pro lidi, kteří jsou duší závodníci. Potřebujeme alespoň jeden sporťák, abychom tohle ospravedlnili, jinak to jsou jen prázdná slova,“ prohlásil.

A110 má být technicky hodně daleko od ostatních dvou zmíněných modelů. „Snažíme se zachovat DNA A110, může být hodně odlišná od zbytku aut navzdory sdílení platforem. Dnes neexistují dvě věci, které by si byly více podobné než elektrická auta - stejné platformy, stejný výkon, pohon všech kol - máte-li štěstí - a v podstatě jde jen o ladění detailů,“ nechal se slyšet generální ředitel.

Lotus vstupuje do elektrické éry s novou platformou. Chce se držet své filosofie

AutoMoto

Pořád však podle něj jsou možnosti ladění dynamiky šasi, když vývojáři použijí hliník místo oceli. A110 má sdílet části šasi s Lotusem Type 135, rovněž připravovaným elektrickým sporťákem.

„S Lotusem sdílíme předpoklady, tedy snahu stavět lehká, agilní sportovní auta, zatímco však elektrifikujeme. Takže je nasnadě, že přemýšlíme nad zdoláváním výzev společně. Jestli se spojíme, ještě uvidíme, ale stojíme před stejnými problémy a příležitostmi,“ vysvětlil dále Rossi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám