Hlavní obsah

7 nových elektromobilů pro Evropu. Ford poodhalil plány na elektrickou ofenzivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ford chce v Evropě brzy prodávat tři nové osobní a čtyři užitkové elektromobily. Celkem jich tedy bude v nabídce mít devět. Jen dva však budou skutečně novými auty, ty ostatní budou elektrické verze již existujících vozů, včetně oblíbeného crossoveru Puma.

Foto: Ford

Ford zatím ukázal svou budoucí nabídku elektromobilů jen takto v řadě, bez konkrétních rysů jednotlivých aut.

Článek

Automobilka Ford ohlásila sedm nových elektrických modelů pro evropský trh. Tři z toho mají být osobní auta - včetně elektrické verze crossoveru Puma - a čtyři užitková auta. Všechna se budou vyrábět v Evropě, uvedla automobilka v prohlášení.

Zmíněná tři osobní auta budou všechna crossovery. První nebude ona elektrická puma, nýbrž crossover střední třídy využívající platformu MEB koncernu Volkswagen. Odhalení má přijít letos, vyrábět se bude v továrně v německém Kolíně a na trhu má být v roce 2023. Druhý, „sportovní“ crossover se má vyrábět tamtéž od roku 2024.

Elektrická puma bude vznikat v závodě v rumunské Craiově a bude na světě od roku 2024. Zajímavostí je, že craiovskou továrnu, kde dříve vznikaly vozy Oltcit či Daewoo, do té doby dostane pod křídla turecká divize Fordu.

První jízda s Fordem Puma ST: I crossover s tříválcem může bavit

Testy

V Craiově se bude od roku 2023 vyrábět také Transit Courier a Tourneo Courier; o rok později přijdou jejich elektrické verze. Elektrická varianta přijde také na základě stávajícího Transitu Custom a Tournea Custom, a to v roce 2023.

Ford předpokládá, že tato elektromobilní ofenziva mu pomůže dosáhnout nulové emise svých prodaných aut v Evropě v roce 2035. Již dříve uvedl, že od poloviny roku 2026 chce v Evropě prodávat výhradně osobní auta do zásuvky, tedy plug-in hybridy a elektromobily. V roce 2030 mají bateriové elektromobily tvořit 100 % prodejů osobních aut. U užitkových aut mají být ve stejném roce 2/3 prodaných vozů plug-in hybridy či elektromobily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám