Hlavní obsah

VIDEOtest: Daihatsu Sirion patří mezi cenově nejdostupnější čtyřkolky

Novinky, Martin Žemlička

Jako jediní v Česku vám přinášíme test malého Sirionu, který společně s Fiatem Pandou 4x4 patří k cenově nejdostupnějším "čtyřkolkám". Za tři sta tisíc dostanete relativně prostorné auto, které se díky připojitelnému pohonu zadní nápravy vypořádá i s lehčím terénem. Co se líbilo a co naopak zklamalo?

Foto: maž, Novinky

Daihatsu Sirion

Článek

Sirion se nabízí ve verzi 4WD, tedy s pohonem obou náprav. Při běžném jízdním režimu auto kvůli nižší spotřebě paliva „jede na předek“, v případě prokluzu hnané nápravy se bleskurychle připojí zadní náprava. Jde tedy o podobný systém jako v případě systému Haldex, který využívá například Volvo nebo koncern Volkswagen.

Díky pohonu obou náprav lehký terén nebo cesta s horší adhezí (sníh, bláto a podobně) nemusí být nepřekonatelná. V praxi jsme si to ověřili na lesní cestě, která ale byla zablácená jen místy (viz video). Ale i tak prokázal Sirion docela solidní předpoklady pro cestování na méně přilnavém povrchu.

:. Daihatsu Sirion se nabízí s trojicí benzínových motorů.foto: Novinky/maž

Na těžší terén samozřejmě malé Daihatsu vybaveno není, jednak malou světlou výškou a za druhé absencí vymožeností, které najdeme jen u „velkých“ off-roadů (uzávěrka diferenciálů, redukční převodovka).

Vnitřní prostor překvapí

O vnitřním prostoru platí to samé, co jsme psali v případě Subaru Justy. Tak tedy: vnitřní prostor je využit velmi dobře. Počínaje nastupováním široce otevíratelnými dveřmi a konče prostorem pro posádku. Nejenom v oblasti hlavy (který každý vzhledem k výšce vozu očekává) leč i v podélném a příčném směru.

Místa je poměrně dost i vzadu, takže do tohoto auta není problém usadit čtyři urostlé cestující.

Pro zavazadla zbývá dostatečných 225 litrů, po sklopení zadních dělených sedadel (v poměru 60:40) vzroste objem na slušných 630 litrů. Na tak malé auto jsou to výtečné hodnoty.

:. Volant má logo MOMO. foto: Novinky/maž

Uvnitř je jasně vidět, na kterých položkách se šetřilo. Dílenské zpracování ale není špatné.

Tři motory, jen jeden ke "čtyřkolce"

V případě Sirionu si můžete vybrat z trojice motorů, všechny jsou benzínové – základní litrový tříválec najdete také v Subaru Justy. Dále jsou k dispozici dva čtyřválce - námi testovaná třináctistovka a patnáctistovka. Poněkud nepochopitelným rozmarem výrobce je, že pohon 4x4 „dává“ jenom k čtyřválcové jedna-trojce.

Třináctistovka nabízí 102 koní a 120 Nm, obou parametrů dosahuje až ve vyšších otáčkách. Je tedy zřejmé, že motor potřebuje „popohánět“ k výkonům vytáčením k červenému pásmu otáčkoměru.

Vzhledem k rozměrům a hmotnosti vozu a charakteristice motoru, umí Sirion docela solidně zrychlovat a pohybovat se svižně v městském provozu i mimo něj. Spotřeba paliva víceméně odpovídá údajům výrobce; pokud budete motor šetřit, není problém udržet spotřebu na šesti litrech.

:. Prostornost je vzhledem k rozměrům Daihatsu Sirion velmi dobrá.foto: Novinky/maž

Třináctistovka se ráda nechává vytočit, musíte jí ale odpustit dunivý hluk, který se úměrně zvyšuje s přibývajícími otáčkami. Ve městě a mimo něj je motor 1,3L docela živý, v dálničních rychlostech narazíte na jeho akcelerační limity. Jde o typický motor, který bude vyhovovat hlavně klidným řidičům.

Pokud potřebujete malý, ale relativně prostorný automobil s pohonem obou náprav, je Daihatsu Sirion dobrou volbou. Jedním z mála jeho konkurentů je Fiat Panda 4x4 a z hlediska výkonů, terénních schopností a ceny jde o vyrovnané soupeře. Fiat má výhodu v turbodieselu, který Daihatsu chybí.

:. Daihatsu Sirion působí docela sympatickým dojmem. foto: Novinky/maž

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:1298 ccm, čtyřválec, zážehový
Max. výkon:76 kW (102 k) při 6000 ot./min.
Max. točivý moment:120 Nm při 4400 ot./min.
0 - 100 km/h:11,4 s
Nejvyšší rychlost:170 km/h
Kombinovaná spotřeba:6,3 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:940 kg
Poháněná náprava:4x4
Cena základní verze:332 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám