Hlavní obsah

Test Mercedes-Benzu ML 350: s kravatou

Novinky, Jan Čech

Druhá generace SUV od německé firmy Mercedes-Benz chce navazovat na úspěchy té první. Má na to? Může pokořit prodejní trhák Mercedes-Benzu M a přidat ještě nějaké další zákazníky? Jednoznačně ano. Tahle evoluce se totiž podle nás opravdu hodně podařila.

Článek

Mercedes-Benz M v první generaci byl skutečným prodejním trhákem. Ke značce natáhl plno lidí, kteří by tam nikdy nešli a udělal ze sebe nejúspěšnější řadu, která mohla směle konkurovat i zavedenému "éčku". Druhá generace se "smrskla" do výšky (-5 mm), ale všechny ostatní rozměry o dost narostly. Především rozvor poskočil o 95 mm a nyní nabízí 2915 mm, což znamená opravdu monstrózní prostor pro cestující.

Design - konzervativní i sportovní

Vzhled vozu se opravdu povedl. Proti neohrabanému předchozímu modelu je tohle dynamický sportovec. Vypadá mohutně, ale ostré hrany mu dodávají nádech vrcholového sportovce. Tvary bychom ho přirovnali k profesionálnímu plavci - rozložitý, svalnatý, silný a přitom výbušný a rychlý. Jen záď by potřebovala podle nás trochu odlehčit, protože kombinace zcela tmavých skel a stříbrné plochy není zrovna šťastná.

Uvnitř jak v limuzíně

Po usednutí za volant poznáváme spousty míst z ostatních řad značky. Středový tunel zdobí tradiční ovládání klimatizace i rádia, přístroje za volantem jsou stejné jako u "éčka" a volič automatické převodovky... klasik. Sedadla jsou velmi pohodlná, tělo drží na všech stranách, opěradla i sedáky jsou dostatečně dlouhé a dají se nastavit v mnoha směrech. Všechny ovladače jsou tam, kde je očekáváte.

Zadní sedadla jsou prostorná jak v sedanu. Možná i víc. M-B E ho má i méně, protože tady se sedí vzpřímeněji, takže kolena a chodidla nebojují s předními sedadly. Hodně prostoru je i na ramena a lokty.

Náklad za mříž

Zavazadlový prostor je prostorný - to ano. Jenže nákladová hrana je tak vysoko, že i urostlý Evropan má co dělat, aby vyšvihnul nákup nad 78 cm vysokou hranu. Jenže to není ta hlavní nectnost zavazadelníku. Náš testovaný vůz měl totiž úpravu pro odečet DPH. Zatmavená zadní okna a přepážka za zadními sedadly vozu moc na eleganci nepřidali, ale především jejich kvalita je alarmující. Pokud si někdo koupí vůz s cenou přesahující milión korun, neočekává, že na každém výmolu budou dráty vrzat, drnčet a skřípat. Ani vzhledově není mříž zrovna na výši.

:. Klinutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti

Silniční král

Na silnicích je automobil králem. Sedmistupňový automat je opravdu kvalitní a výborně si rozumí s pohonnou jednotkou. Tou v našem případě byl zážehový šestiválec o objemu 3,5 l. Jeho výkon 200 kW a točivý moment 350 N.m dodávaných v rozmezí 2400 až 5000 ot./min si s dvoutunovým "drobkem" poradí velmi snadno. Rozjezd je na první odzkoušení spíš těžkopádný a pomalý, ale to se neukázaly všechny taje plynového pedálu. Prošlápnutí totiž způsobí, že pod přední kapotou to zabručí, vlna hluku se rychle přelije k výfukům a vůz vyskočí vpřed. Při sešlápnutí pojistky na zemi a double kickdownu pak na dálnici není problém ze 130 km/h v mžiku atakovat i dvoustovku. Také v terénu je potenciál motoru dostatečný, ale bohužel mu schází něco jiného.

Terén jen polechtat

Podvozek vozu se dobře cítí na silnici. Tam je vláčný, bezpečný a široké pneumatiky rozhodí pouze podélné výmoly. Jenže my jsme "emko" chtěli otestovat i v terénu. Když byla oficiální mezinárodní prezentace, svezli jsme se s modelem, který měl pneumatické pérování, závěrky a všechny terénní vymoženosti (samozřejmě za příplatek). Český testovací model však ničím takovým nedisponoval, a to je chyba.

Na tradiční testovací trati nedaleko Velkých Popovic se sice s vrcholky a sjezdy pral statečně, ale silniční pneumatiky, jen malý šusplech a absence závěrek se brzy projevila. Za chvíli se objevily problémy s trakcí, suchý prach ucpal dezén pneumatik a "dvoutunka" se začala bokem neslyšně sunout z kopce dolů.

Cena pro manažery

Základní cena vozu s touto motorizací byla 1 523 000 Kč. To je opravdu dost. Sice je ve výbavě snad vše na co si vzpomenete (ABS, ESP, 4 airbagy, autorádio, klimatizace...), ale i tak je to dost. Náš testovaný vůz pak poskočil s příplatkovou výbavou za hranici 1,7 miliónu korun, a to si už může pořídit jen člověk s hodně vydělávající firmou. My to bohužel nejsme, takže žíznivého "macka" jsme po týdnu vrátili, zamáčkli slzu a přidali si další zářez na futro, kam si píšeme, na kolik vozů si nikdy nevyděláme. Čárek je tam čím dál víc.

Technické údaje
Mercedes-Benz ML 350
Motor
Zdvihový objem3498 ccm
Max. výkon200 kW při 6000 ot./min
Max. točivý moment350 N.m při 2400 ot./min
Spotřeba (l na 100 km)
Město15,4
Mimo město9,6
Kombinace11,7
Výkony
Max. rychlost225 km/hod
Zrychlení z 0 na 100 km/hod8,4 s
Převodovka
pětistupňová manuální
Rozměry a objemy
Délka4780 mm
Šířka1911 mm
Výška1779 mm
Rozvor2915 mm
Objem zavazadelníku500/2050 l
Provozní hmotnost2210 kg
Nárazové testy Euro NCAP
Ochrana posádky4/5 *
Ochrana dětí-
Ochrana chodců1/4*
Ceny
Základní cena vozu1 475 000 Kč
Základní cena vybavení Visia1 523 000 Kč
Cena testovaného vozu1 751 049 Kč

* test proběhl u minulé generace modelu Mercedes-Benz M v předchozím systému testování Euro NCAP

Reklama

Související témata:

Související články

Test UAZu 3163 Patriot: Zkouška odvahy

Když jsme usedali do vozu UAZ Patriot, nevěděli jsme, co od vozu očekávat. Ruský výrobce u nás proslul spíš jako výrobce terénních vozů pro vojenské účely...

Test Mercedesu-Benz E280 CDI 4Matic: 4 x luxus

Sedany třídy E jsou oceňovány pro svůj komfortní a přitom jistý podvozek, výkonné motory a luxusní vzhled i výbavu. Jenže někomu nestačí mít automobil...

Výběr článků

Načítám