Hlavní obsah

Test Lexusu GS 450h: tak vypadá budoucnost

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešním testu nečekejte moc ošklivých slov na adresu zkoušeného vozu. Nečekejte drtivou kritiku a snad jen v sekci o ceně byste mohli přivřít oči. Lexus GS je prostě velká automobilová paráda. A když k tomu připočteme opravdu parádní hybridní motor... To je nádhera.

Článek

Ano, je tomu skutečně tak. Automobil na fotografiích je skutečně hybrid. Nemává však v ruce zelenou vlaječkou a není ve flotile skupiny Bursík & spol. Tohle auto sice má lehce ekologickou nálepku, ale Greenpeace by jej i tak raději překovalo v pluhy.

Mohutná japonská kráska

Karoserie vozu je opravdu povedená. Proti své předchozí generaci ztratila přebytečné tukové prstence a nyní vypadá opravdu sportovně. Především přední část má šmrnc. Zadní partie je jako z liftbacku, takže působí mohutným dojmem. Dodává však autu výrazný klínovitý profil.

Uvnitř vládne exkluzivní pohoda. Kam se člověk podívá, tam je vše vyrobeno z exkluzivních materiálů, nebo alespoň ze slušného plastu. Sedadla jsou mohutná a skvěle podepírají záda v celé délce. Pohled do "očí" kapličky prozradí, že tohle auto opravdu něco stojí. Kde jinde najdete budíky vyrobené z kovu? Pak ale nastane problém - kde najít nastavování zrcátek? Jak vypnout parkovací asistent? Jak otevřít víčko nádrže? A ejhle - všechny tyto ovladače nejsou vytrčené na odiv cestujících, ale jsou schované ve vyklápěcí "poličce" nalevo od volantu. Toto řešení je dost vtipné, bohužel jsou však tlačítka v množství grafické kalkulačky dost nepřehledné.

Elektromotor není ekolog

Pokud bychom chtěli o voze mluvit jako o ekologickém, tak pouze ve společnosti, kde nesedí žádný člen Strany zelených. Tohle auto totiž ekologické prostě není. Jeho základ je totiž ve vidlicovém šestiválci o objemu 3,5 l. Co na něm může být ekologického, že? Navrhovaných 120 g/na km CO2 opravdu nikdy nedosáhne.

Výkon motoru 218 kW je opravdu slušná porce, ale na tak velký automobil by nestačil. Šestiválec se sem prostě nehodí.

Jenže zde je podpořen hned dvojicí elektromotorů - jeden o výkonu 134 kW pracuje jako generátor proudu či jako startér. Ten druhý se 147 kW pak působí na kola jako akcelerátor. Ano, je to tak. Pomoc elektromotoru je v tomto případě hodně znát. Však také k 368 N.m ve 4800 ot./min z hořícího benzínu můžete v každém okamžiku přidat dalších 275 N.m.

A to je už taková "kláda", že se vám zatají dech. Auto dokáže plynule zrychlovat až téměř do 250 km/h a cestující budou neustále zaraženi do sedadel. Dech však vyrazí pružné zrychlení, když pořádně "prokopnete" pojistku pod plynovým pedálem a všechno vsadíte na jednu kartu. Ze 100 km/h se pak během okamžiku dostanete o 50 km/h výš - lehce, brutálně a přitom plynule.

Spotřeba je u tohoto vozu svojí vlastní kategorií. podle tabulek by GS 450h mohlo jezdit za 7,9 l na 100 km. Jenže to je jen teoretická hodnota. My to zvládli tak za desítku. I to je však parádní hodnota, zvlášť když jsme neustále s chutí využívali dynamických vlastností vozu.

Stále vpřed

Lexus GS 450h není žádný velký sportovec, který se s radostí vrhne do rallyových zatáček. Tenhle je usedlý starší muž s kravatou, jehož největší životní zatáčkou je ta do garáže u luxusní vily. Největší sílu tedy čekejte na dálnici a nezmění na tom ani elektronicky kontrolované tlumiče s možným nastavením tuhosti.

Ještě jednu vlastnost musíme u vozu vyzdvihnout. Nedávno jsme měli test Mercedes-Benzu třídy S. Tam jsme mluvili o tichu, které uvnitř kraluje. Jenže to není nic ve srovnání s Lexusem. Jen pneumatiky mírně hučí u chodidel a pokud se člověk pořádně opře do plynu, tak se odzadu ozve i hrdelní zabručení výfuku. Jinak ale uvnitř vládne naprosté ticho. To se pak poslouchá hudba na totálně "nadupané" audiosoustavě Mark & Lewinson.

Stádo koní za podobnou cenu

Lexus GS 450h je opravdu bohatě vybavený vůz už v základu. Tady nemusíte hledět do ceníku, zda jsou zpětná zrcátka elektricky nastavitelná, nebo jestli je v autě rádio s CD a alespoň čtyřmi reproduktory. Tady je opravdu VŠECHNO. Fajnšmekři pak sáhnou po další dovýbavě, která zahrnuje dynamickou navigaci, parkovací asistent s kamerou, hlasové ovládání, vyhřívaná a ventilovaná sedadla,... Tento paket jsme měli i my. Z původních 1 679 000 Kč se tak automobil vyšplhal na 1 984 000 Kč. To je sakra hodně. Ale opět poukazujeme na Mercedes-Benz, BMW a další značky - zkuste najít takhle vybavený automobil s tak propracovanou technikou za tyhle peníze.

A těm, kterým se nelíbil test díky tomu, že byl téměř oslavný, dáme zadost v posledním odstavci shrnutím nedostatků. Tak především zavazadelník díky umístěním baterií za zadní sedadla se smrsknul na pouhých 280 l, karoserie je zatraceně těžká a do zatáček se jí vůbec nechce a ovládání klimatizace a informačního systému je dost nepřehledné a na zadních sedadlech je málo místa na hlavu. Tak a teď spekulujte, jestli to za ty peníze stojí.

Technické údaje
Lexus GS 450h
Motor
Zdvihový objem3456 ccm
Max. výkon218 kW při 6400 ot./min + 147 kW
Max. točivý moment368 N.m při 4800 ot./min + 275 N.m
Spotřeba (l na 100 km)
Město9,2
Mimo město7,2
Kombinace7,9
Výkony
Max. rychlost250 km/hod
Zrychlení z 0 na 100 km/hod5,9 s
Převodovka
automatická variátorová
Rozměry a objemy
Délka4825 mm
Šířka1820 mm
Výška1430 mm
Rozvor2850 mm
Objem zavazadelníku280 l
Provozní hmotnost2005 kg
Nárazové testy Euro NCAP
Ochrana posádky5/5
Ochrana dětí4/5
Ochrana chodců2/4
Ceny
Základní cena vozu1 679 000 Kč
Cena testovaného vozu1 984 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Test Lexusu IS 220d: vyšší kategorie

Lexus je prestižní značkou japonské Toyoty. Luxusní automobily měly však dosud pouze zážehové motory. U řady IS ale tento zastaralý zvyk odpadl. Nejmenší model...

Výběr článků

Načítám