Hlavní obsah

Test elektrického volkswagenu e-up!: městské a zelené

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volkswagen ze svého trojlístku malých modelů vyráběných v Bratislavě se třemi různými logy nabízí elektrickou verzi výhradně pro up!. V centru hlavního města jsme vyzkoušeli tento malý městský elektromobil s odvážnou cenovkou.

Elektrický Volkswagen e-up! v akciVideo: Novinky

 
Článek

Elektrické verze to nemají jednoduché – jsou ukrutně drahé, váží až o stovky kilogramů více než výchozí modely a mají malý dojezd. Jejich použití je tak ve formě, v jaké nám je dnes výrobci nabízejí, značně omezené, smysl ale i tak mají.

Třeba takový e-up (dále budeme psát název bez expresivního vykřičníku). Automobil jako takový byl hotový (dokonce ve třech verzích – up/citigo/mii), a když to zjednodušíme, stačilo vyndat spalovací motor, nahradit jej trakčním elektromotorem s permanentními magnety (vlastní výroby) a do vozu umístit li-ion baterie (celkem 204 články), které zvedly hmotnost o čtvrt (!) tuny.

Foto: Martin Žemlička

Volkswagen e-up!

Foto: Martin Žemlička

Volkswagen e-up!

Oceňujeme, že zástavba elektrického pohonu nikterak nezasáhla do vnitřní velikosti – kabina i zavazadlový prostor jsou stejné jako u běžného upu, Škody Citigo nebo Seatu Mii. Podvozek je naladěn na vyšší pohotovostní hmotnost, znalci si pak povšimnou jiných kol o průměru 15 palců a diod pro denní svícení na předku vozu ve tvaru písmene C.

Vzadu jen pro nouzové přesuny

V kabině, kam se bez problémů vejdou i dva vysocí jedinci (obě zadní místa jsou spíše pro děti), přibyl ukazatel stavu nabití baterie (místo palivoměru). Klasický otáčkoměr zůstal zachován, rychloměr je uprostřed a nutno dodat, že všechny „budíky“ jsou špičkově čitelné – což je u koncernu VW dobrým zvykem.

Foto: Martin Žemlička

Volkswagen e-up!

Zamrzelo nás velice nepohodlné elektrické ovládání bočních oken u spolujezdce (ovladač je až na spolujezdcových dveřích), naopak potěšily výtečné možnosti pro nastavení posazu řidiče. Minelou je rovněž plato v zavazadlovém prostoru, které je nutné sklápět ručně. To většinou znamená zastavit hned poté, co jste něco uložili do kufru a rozjeli se, naštvaně otevřít víko pátých dveří a ručně kryt zavazadelníku narovnat.

Jednou z velice příjemných vlastností čistě elektrických automobilů je maximální točivý moment od nulových otáček. V malém upu máte pod pravou nohou 210 Nm (0–2800 otáček), do zhruba osmdesátikilometrové rychlosti jsou dynamické reakce automobilu velmi opojné. Při takovémto jízdním stylu je ovšem spotřeba nejvyšší a deklarovaných 160 km neujedete na jedno nabití ani omylem.

Foto: Martin Žemlička

Volkswagen e-up!

Velice tiché, kilometr za 70 haléřů

V nastavení jednostupňové automatické převodovky jsou i režimy, které snižují výkon a zvyšují dojezd. Sto kilometrů, lepší řidiči až 120 km, by ale s autem měli ujet i při zapnutí klimatizace, a to na jednodenní jízdy bohatě stačí – pokud primárně půjde o firemní auto ve větším městě.

Další výhodou elektromotoru je kromě plynulého tahu také akustický komfort – žádné vibrace a minimální hluk, který připomíná rozjezd moderní tramvaje. Dobíjet můžete akumulátory umístěné pod zadní sedačkou buď pomocí klasické zásuvky 230 V (9 hodin do plného nabití), použít lze také rychlonabíječku, která za půl hodiny zvládne dobít 80 procent kapacity akumulátoru.

Foto: Martin Žemlička

Volkswagen e-up!

My jsme v centru metropole a po městských obchvatech jezdili za 14 kWh, což znamená přibližné náklady necelých 70 haléřů na kilometr. Přepočteno na spotřebu benzínu by to byly zhruba dva litry na sto ujetých kilometrů. A to dnes neumí nikdo, kromě vylhané normované spotřeby u hybridních automobilů.

Ekonomicky se elektrický up samozřejmě nevyplatí a ekologičnost vozu vynikne výhradně při nabíjení z obnovitelných zdrojů, třeba ze slunečního svitu. Vzhledem k energetickému mixu v ČR, ve kterém dominují uhelné elektrárny, tak bude jízda s tímto upem „zelená“ jen lokálně.

Foto: Martin Žemlička

Volkswagen e-up!

TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:trakční střídavý elektromotor
Max. výkon:60 kW (82 k) při 1200 otáčkách
Max. točivý moment:210 Nm od 0–2800 otáček
0–100 km/h:12,4 s
Nejvyšší rychlost:130 km/h
Průměrná spotřeba:11,7 kWh /100 km
Pohotovostní hmotnost (EU):1214 kg
Poháněná náprava:přední
Cena základní verze:246 900 Kč (1,0, 55 kW)
Cena s testovanou motorizací:609 900 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám