Hlavní obsah

V Praze se budou i nadále nasazovat botičky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražští strážníci budou na rozdíl od ústeckých kolegů nadále nasazovat na nesprávně zaparkované automobily takzvané botičky. V Ústí nad Labem tento systém nedávno zrušili, ale Praha má špatné zkušenosti s dalším vymáháním případné pokuty, pokud se tento prostředek nepoužije.

Článek

Podle náměstka ředitele pražské městské policie Ludvíka Klemy jsou v Praze botičky nutné. Mnoho řidičů totiž nereaguje na výzvu, aby se dostavili na služebnu a přestupek se strážníky vyřešili."Výzvy pro nepřítomné pachatele dávají městští strážníci řadu let a základní problém, proč se přešlo na botičky a na odtahy, je v tom, že na výzvy se řidiči nedostavují a nic je k tomu nenutí," uvedl Klema.

Pokud strážníci na vozidlo nasadí botičku, může být pachatel přestupku efektivně potrestán, zdůraznil, náměstek ředitele. Jen za letošní první pololetí je dali na více než 31 500 automobilů.

Oznámení končí v koši

V Ústí si řidiči pouze přečtou oznámení od městské policie, řešení přestupku odloží na později a z místa mohou bez problémů odjet. [celá zpráva]

V Praze ale podle Klemy přichází na první oznámení jen desetina řidičů. "Vědí dobře, že zákon je na ně krátký," podotkl náměstek ředitele. Po dalších úředních výzvách vzrůstá počet pachatelů přestupků, kteří se dostaví na služebnu, na 45 až 50 procent, uvedl. Pokud od přestupku uplyne rok, je promlčen.

Botičky možná bude sundávat najatá firma 

Díky zrušení botiček nemusejí ústečtí strážníci jezdit na místo přestupku i podruhé, a to kvůli odstranění botičky z kola. V Praze se uvažuje o tom, že by to mohli dělat jiní zaměstnanci města. Strážníci by pouze o nasazení botičky rozhodovali a po nasazení by mohli dál hlídkovat v ulicích města. "Analyzujeme, zda by se to vyplatilo ekonomicky," řekl primátorův náměstek Rudolf Blažek (ODS). Verdikt se očekává v září.

Reklama

Související témata:

Související články

Strážníci uložili botičky do skladu

Řidiči v Ústí nad Labem se již nemusí obávat blokovacích botiček, které jim tamní strážníci montovali na auta v případě špatného parkování. Zástupce ředitele...

Výběr článků

Načítám