Hlavní obsah

Isuzu a GM budou společně stavět pickupy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký automobilový koncern General Motors Corp. a japonská Isuzu Motors Ltd. se chystají společně vyvinout novou generaci pickupů a další modely. Firmy oznámily, že kvůli tomu založí nový společný podnik LCV Platform Engineering Corp. s podíly po 50 procentech. Projekt má automobilkám zvýšit efektivitu výroby a snížit náklady.

Článek

GM a Isuzu přitom v dubnu ukončily po 35 letech svou akciovou alianci. Když GM oznámila, že prodá 7,9 procenta Isuzu, dodala, že se na provozní úrovni vztah obou automobilek nezmění. Firmy například pracovaly společně na počátečním stadiu vývoje nynějších pickupů Chevrolet Colorado a Isuzu D-Max.

Nyní chtějí GM a Isuzu spolupracovat ve více oblastech a budou spolu vyvíjet auta pro rozvíjející se trhy v jihovýchodní Asii, Jižní Americe a Africe, řekl tiskový mluvčí Isuzu. Japonská firma bude zodpovědná za konstruktérské práce a GM této platformy využije pro návrhy dalších modelů, a to osobních i sportovních užitkových vozů.

Prvotní kapitál společného podniku bude 100 miliónů jenů, tedy 874 tisíc dolarů. Sídlit bude v návrhářském centru Isuzu v japonském městě Fudžisawa jižně od Tokia. V plném provozu bude od září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám