Hlavní obsah

Citroën rozšiřuje nabídku vozů na zemní plyn

Novinky, Jan Čech

Citroën se rozhodl uvést na český trh i osobní verzi vozu Berlingo 1.4i GNV a Citroën C3 1,4i GNV. Rozšiřuje tak nabídku modelů poháněných zemním plynem na tři. Jejich využití by mohla podpořit i dohoda o rozšíření zemního plynu v dopravě, kterou podepsali zástupci plynárenských firem a ministerstva průmyslu a obchodu.

Článek

Ve čtvrtek byla podepsána dohoda o rozšíření zemního plynu jako alternativního paliva v dopravě. Tu uzavřelo ministerstvo průmyslu a obchodu, skupina RWE, Pražská plynárenská a Jihočeská plynárenská. Dohoda byla uzavřena za přítomnosti ministra průmyslu a obchodu ČR, Milana Urbana, ministra životního prostředí ČR, Libora Ambrozka a předsedy představenstva RWE Transgas a viceprezidenta České plynárenské unie, Ulricha Jobse.

Smlouva má stvrdit zájem státu na rozšíření tohoto alternativního paliva v ČR. Stát se chce podílet na podpoře výstavby čerpacích stanic, kterých je v současnosti v naší republice devět, a také se již před několika lety zavázal v rámci evropské unie nezvyšovat sazbu spotřební daně pro toto palivo až do roku 2020.

Proč zemní plyn?

Zemní plyn má velký potenciál pro využití jako motorové palivo. Je levný, má vysoké oktanové číslo, jedná se o čisté palivo, které nemá problémy se současnými i budoucími emisními limity. Zemní plyn může být užíván jako motorové palivo v klasickým spalovacích motorech, benzínových nebo přímo plynových. Pro využívání zemního plynu ve vozidlech je zapotřebí speciální zásobník plynu a vstřikovací systém. Zemní plyn lze využívat jednak ve formě stlačeného plynu (tlak 200 barů), tak ve zkapalněné formě (při teplotě -162°C).

Dnes je na našem trhu k dispozici již několik typů automobilů. Mezi ně patří Fiat kupříkladu Opel Zafira, Fiat Multipla či Citroën Berlingo v užitkové verzi. Nejvíce je však provozováno autobusů. Citroën u příležitosti dohody uvede na trh další dva modely. Všechny vozy si můžete prohlédnout na výstavě Intergas na pražském výstavišti ve dnech 23. - 25. března.

Berlingo 1,4i GNV

Osobní verze plynového Berlinga není z pohledu výbavy standardním vozem, který by kopíroval současnou modelovou řadu Berlingo. Oproti současné verzi SX s klasickými motory má osobní plynové Berlingo GNV ve standardní výbavě navíc ABS, odkládací zásuvku pod sedadlem spolujezdce, boční airbagy a boční posuvné dveře na levé straně.

Prodejní cena Berlinga GNV v osobní verzi činí 553 200 Kč, vč. DPH. Na tento model je nyní zároveň poskytována akční sleva 130 000 Kč. Přestavba osobní verze GNV na užitkovou N1 není možná.

Kulatá plynová nádrž o užitečném objemu 80 l se nachází za zadními sedadly a je ukryta za plechovým krytem. Výška plynové nádrže je 420 mm a hloubka činí 375 mm. Rezervní kolo je umístěno na obvyklém místě.

Citroën C3 1,4i GNV

Značka Citroen věří i v potenciál nového Citroënu C3 na zemní plyn, který také pracuje ve dvoupalivovém modu (benzin - zemní plyn) a přijde v nejbližších dnech i na český trh.

Plynová nádrž o užitečném objemu 56 l se nachází v zavazadlovém prostoru na místě rezervního kola a vlastní zavazadlový prostor nijak neomezuje. Benzinová nádrž zůstává ve standardním objemu 47 l. Dojezdová vzdálenost tohoto vozu ve smíšeném provozu se tak zvyšuje až na 900 km. Současně při provozu na zemní plyn se výrazně snižují emise CO2, a to na hodnotu 119 g/km.

Prodejní cena nového Citroënu C3 GNV bude stanovena v nejbližší době.

Reklama

Výběr článků

Načítám