Hlavní obsah

Terénní i luxusní veteráni přivítají jaro závodem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nablýskané ruské volhy, zeleno-hnědé maskovací gazíky i další značky legendárního ruského Gorkovského automobilovém závodu (GAZ) vyjedou o víkendu na dlouhou trať kolem řeky Sázavy, aby přivítaly jaro a symbolicky otevřely silnice.

Článek

Druhý ročník Jarního závodu připravil pro své členy i nečleny ve Zlenicích u Čerčan nedaleko Prahy GAZ Klub České republiky.

"Přijedou zapálení členové GAZ klubu a všichni, kdo mají rádi auta a chtějí se pobavit," řekl ČTK předseda klubu Tomáš Janda. Tradičního otevírání silnic se zúčastňují majitelé vojenských gazíků i luxusních "papalášských" volh. Rok výroby většiny vozů spadá do 60. let minulého století. Vloni se závodu zúčastnila i Tatra 805 "Duha", která se v 60. letech používala v armádě jako směrová radiostanice. Janda doufá, že její majitel přijede i s manželkou také letos. "Kdysi se vyrobily jen tři prototypy tohoto vozu, z nichž jediný přežil do dneška," dodal Janda.

Smyslem jarního klání není podle organizátorů boj o to, který vůz je silnější nebo rychlejší. "Jde nám spíše o to, abychom se po zimě sešli, zjistili, co je na našich veteránech porouchané a co veselého jsme s nimi zase prožili," vysvětlil s úsměvem Janda. Letošní kuriozitou bude i to, že kromě mužů se závodu zúčastní i dvě ženy, čerstvé členky GAZ klubu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám