Hlavní obsah

V sedmnácti si Kanaďan koupil auto. Jezdí v něm i v sedmaosmdesáti

Randall Pitman z kanadského Nového Skotska si koupil auto, když mu bylo sedmnáct. Dnes je mu 87 let a pořád jím pravidelně jezdí. Ford Model T Truck nemá nejen bezpečnostní pásy, ale ani blinkry, a startuje se klikou. Ale majiteli stále dělá radost.

Foto: Profimedia.cz

Ford Model T Roadster Truck (Ilustrační foto)

Článek

Jak dlouho si člověk běžně nechává auto? Někdo tři roky, někdo šest, někdo deset let, pokud to není sběratelský kousek. Když si Randall Pitman kupoval Ford Model T Truck, bylo to normální staré užitkové auto na každý den, něco jako dnes třeba felicia pickup. Jenže místo toho, aby ho po pár letech vyměnil za novější kousek, jezdí s ním už sedmdesát let.

Psal se rok 1949 a sedmnáctiletý Randall Pitman pracoval na částečný úvazek na čerpací stanici za 10 centů (dnešními penězi cca 24 korun) na hodinu. Našetřil padesát dolarů (dnes cca 12 tisíc korun) a zúčastnil se aukce, na které měl být k mání Model T Truck z roku 1927.

„Došlo to k tomu, že jsem přihodil 45 dolarů, a licitátor, jak oni to dělávají, pořád opakoval: 'Čtyřicet pět! Kdo mi dá padesát?' Hloupě jsem řekl: 'Čtyřicet sedm padesát.' A on hned: 'Prodáno!'” vzpomíná, jak auto tehdy koupil v dnešních penězích asi za 11 400 korun.

Plyn je rukou, řazení nohou a blinkry z říše snů

Když svůj vůz řídí, jediná podoba s řízením dnešních aut je kulatost volantu a fakt, že u toho člověk sedí. „Pedál na levé straně ovládá dopředné rychlosti. Dolů pro pomalý převod, uvolněte ho pro rychlý, a uprostřed je neutrál,” říká ve videu.

Plynový není pedál, ale páčka pod volantem; ovládá se rukou. Druhou rukou dává znamení, když chce odbočit doleva, protože ve 20. letech nebyly blikající směrovky na autech povinné. A bezpečnostní pásy? Ty nemá vůz vůbec.

Randall Pitman má ještě jedno auto ze stejného roku – Model T Coupe. Koupil ho ale mnohem později než Truck, v 60. letech minulého století. V posledních sedmi letech obě auta renovuje. A pořád s nimi jezdí – nedávno urazil 600 kilometrů na sraz starých náklaďáků na Ostrově prince Eduarda.

Reklama

Výběr článků

Načítám