Hlavní obsah

Fordu letí prodeje dolů, drží jej pickupy

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie Fordu se propadly o skoro sedm procent dolů po zveřejnění výsledků hospodaření za druhý kvartál. Propad prodejů v Evropě, Číně a částečně i v USA ukazuje, že značka má velké problémy.

Foto: Ford 2x

Ford Focus ST kombi

Článek

V Evropě se Fordu propadl prodej o 3,4 % na 346 800 vozidel. V USA poklesly prodeje o 4,1 %; značku tam zachránily jen pickupy. Ty vykázaly nárůst prodejů o 14 %. Ten největší propad vykázala Čína, kde se prodalo o 21,7 % aut s modrým oválem méně.

To jsou čísla, která ukazují na problémy značky. Ve výsledku sice značka vydělala, ale „pouze“ 148 milionů dolarů (3,39 mld. Kč). To je ale výrazně méně, než očekávaly trhy i sama firma.

Foto: Ford

Ford F-150 - facelift

Kde je problém? Tím hlavním na asijském trhu pravděpodobně je, že nejsou elektromobily pro Čínu. Tady prostě koncern zaspal a ohledně stavby nového pickupu F-150 s elektrickým pohonem už vzdal jakoukoli snahu o vlastní přínos - a prostě koupil podíl ve společnosti Rivian, aby mohl využívat jejich podvozky. Ovšem pro čínský trh jsou zapotřebí zcela jiné typy aut, a ty zatím nejsou k dispozici.

V Evropě a USA jsou jeho osobní auta dlouhodobě v poklesu zájmu zákazníků. Důvodů může být několik – stárnoucí flotila, ne úplně kladně přijímaný design nového Fordu Focus nebo prostě jen velká konkurence. Značka navíc prochází velkou reorganizací, kdy se část jejích příjmů rozpouští mezi bývalé zaměstnance, které nyní propouští. Všichni čekají, až tato reorganizace proběhne, aby finanční výsledky nebyly tak zkreslené.

Jinde to jde

Ford ale má hlavní problém v tom, že ztrácí i v očích investorů. Zatímco třeba Škoda oznámila větší provozní zisk a tržby a např. koncern PSA trhá rekordy všech finančních hledisek, tak modrý ovál jde dolů.

Jediné, co ho může těšit, je, že i Tesla, která sice vyrábí nejvíce aut ve své historii, je tak hluboko v dluzích, že nikdo si není úplně jist, jak může ještě plavat nad hladinou finančních trhů. Kvartální výhledy ostatních automobilek ale ukazují výrazné ochlazení zájmu spotřebitelů a zpomalení ekonomiky na světových trzích.

Reklama

Výběr článků

Načítám