Hlavní obsah

Fiat Chrysler chystá samořízené dodávky s americkou Aurorou

Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) chystá vývoj samořízených užitkových vozů ve spolupráci s kalifornským start-upem Aurora Innovation. Společnosti podepsaly dohodu o integraci platformy autonomního řízení do užitkových aut FCA ve Spojených státech. Hodnotu dohody, termíny ani další podrobnosti firmy nezveřejnily.

Foto: Volkswagen

Koncept Volkswagen Sedric má na svědomí právě start-up Aurora Innovation.

Článek

Spojení s Aurorou bylo zveřejněno necelý týden poté, co ztroskotalo jednání FCA o spojení s francouzským Renaultem. To vyvolalo otázky o schopnosti FCA konkurovat jako samostatná společnost v sektoru, který na nové technologie vynakládá miliardy dolarů.

Ve firmě Aurora má FCA partnera, jehož tři zakladatelé jsou považováni za jedny z předních osobností, s nimiž se samořízený vůz může stát realitou. Založili ji Chris Urmson, Sterling Anderson a Drew Bagnell, kteří v oblasti technologií a autonomního řízení dříve pracovali ve společnosti Google, respektive Tesla, respektive Uber. Aurora zahájila činnost v roce 2017, vyvíjí hardware, software a datové služby.

Start-up Aurora v únoru získal 530 milionů dolarů (přes 12 miliard Kč) od skupiny investorů včetně firem Sequoia Capital a Amazon. Spolupracuje už například s automobilkami Hyundai a Volkswagen. Fiat Chrysler uvedl, že neplánuje používat systém Aurory v osobních automobilech.

Partnerství neovlivní dohodu s firmou Waymo, která stejně jako Google patří do skupiny Alphabet, o dodávce více než 62 000 plug-in hybridních dodávkových aut pro samořízené modely. Italsko-americký výrobce se v roce 2017 spoji také s konsorciem zaměřeným na technologii autonomního řízení v čele s německou automobilkou BMW.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám