Hlavní obsah

Digitální mapování může zkrátit uzavírky silnic

Ve Velké Británii je ve vývoji systém, který dokáže rozpoznat všechno, co kamery na autě „vidí”, a vytvoří tak přesnou digitální mapu okolí, tedy hlavně silnic. Jedním z důsledků může být, že díky včasné detekci možných problémů budou silnice kvůli potřebné opravě na nich uzavřené kratší dobu a budou obecně v lepším stavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEDZ KOMENTÁŘE: Detailní digitální mapování infrastruktury má eliminovat dopravní zácpy Video: Reuters

 
Článek

Opravy silnic – nebo infrastruktury, uložené pod jejich povrchem – trvají dlouho a znamenají dopravní problémy. Kooperace firem Mobileye a Ordnance Survey – první vyvíjí kamery a čidla pro auta, druhá se zabývá mapováním – má za cíl detailně zmapovat silnice, a to nejen pro budoucí autonomní vozidla.

Systém, který předvádí své fungování ve videu, dovoluje zmapovat všechno, co auto „vidí”. V tomto případě mapuje např. i kanálové vpusti. Není to ale všechno.

„Můžeme nastavit, že chceme detekovat telefonní budky, a ony se budou přidávat do mapy. Takže limit v podstatě neexistuje,” říká Tal Babaioff z firmy Mobileye.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

„Chceme obsáhnout všechno, co vidíte ve skutečném světě, a vytvořit z toho digitální obraz,” nešetří ambicemi Andy Wilson z Ordnance Survey. K prvním firmám, které z toho mohou profitovat, patří např. správci vodárenských a kanalizačních sítí.

Cesty budou mapovat vodárenské dodávky

Clive Surman-Wells z vodárenské společnosti Northumbrian Water doufá, že by díky takovému systému mělo být možné odhalit poškozenou, propadlou či zvedlou kanálovou vpusť. Tak by bylo možné ji opravit dříve.

Právě tato firma se má na mapování podílet – tisícovka jejích dodávek bude vybavena mapovací technologií a na svých cestách bude zaznamenávat okolí.

Ovšem zůstává otázkou, jak si tento systém poradí např. se silným deštěm; ve videu je hezké počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám