Hlavní obsah

Obří dotykové obrazovky podle šéfdesignéra Jaguaru zbytečně odvádí pozornost řidičů

Právo, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to jednoznačný trend. Obrazovky se zvětšují nejen na našich mobilních telefonech, ale i v interiérech aut. Takový Ian Callum, uznávaný šéfdesignér Jaguar Land Roveru, má ale na tento trend dost konzervativní pohled.

Foto: Tesla

Interiér Tesly Model 3

Článek

Když vás informujeme o novinkách, které se blíží na světové automobilové trhy, mohli bychom si klidně připravit pár dopředu napsaných frází na téma „obrazovka infotainmentu je větší o X palců”. Do dokonalosti to pak dovedla třeba Tesla, která obrazovkou pokrývá celý středový panel přístrojové desky.

Jenže právě to už je za hranicí, kterou by Ian Callum i v budoucích jaguarech dopustil. Muž, který na svět dovedl ikony, jako jsou Aston Martin DB7 nebo Ford RS200, považuje obrovské dotykové plochy za nevhodné. „Nikdy, dokud o tom mohu rozhodovat,” odpověděl na otázku Automotive News Europe, zdali nástupce Jaguaru XE dostane ještě větší obrazovku, než tomu je u nedávného faceliftu.

Foto: Jaguar

Ian Callum na ženevském autosalonu 2019

Tento způsob architektury interiéru do sebe často integruje i běžné ovládací prvky. „Když jedete rychleji, prostě nechcete být obklopeni obřími iPady. Nechcete přes ty obrazovky nastavovat sedadla nebo zrcátka. Tyhle prvky musíte cítit a být schopni je ovládat bez koukání, nechcete tím strávit ani milisekundu,” vysvětluje Callum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám