Hlavní obsah

Světovým autem roku je Jaguar I-Pace. Elektrický crossover letos vyhrál i evropskou anketu

Právo, laz

Pro rok 2019 máme výjimečně stejného výherce pro světové i evropské auto roku. Je jím převratný elektrický crossover Jaguar I-Pace. Ten je přitom prvním počinem britské značky v tomto segmentu.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Jaguar I-Pace (Ilustrační foto)

Článek

Jaguar letos slaví. Vyhrál první závod v elektrických formulích, získal cenu pro Evropské auto roku a nyní se stejným vozem, a sice elektromobilem I-Pace, slaví také světovou anketu.

Aby toho nebylo málo, Britové si z New Yorku, kde se cena tradičně vyhlašuje, vezou hattrick. I-Pace byl totiž vyhlášen i ekologickým autem roku a nejhezčím autem roku. A to se za patnáctiletou historii ankety stalo poprvé.

Porota složená z 86 automobilových novinářů z 24 zemí světa vybírala Světové auto roku 2019 původně ze čtyřiceti kandidátů. Ve finálové trojici se Jaguar utkal ještě s Audi e-tron a Volvem S60/V60.

Foto: Volvo

Volvo V60

V dalších přidružených anketách už se rozdávalo i jiným. Světovým městským autem se pro rok 2019 stalo Suzuki Jimny, Audi A7 je pro tento rok Světovým luxusním autem.

Světovým výkonným autem roku je McLaren 720S. Bývalý šéf koncernu FCA Sergio Marchionne byl in memoriam oznámen světovou osobností roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám