Hlavní obsah

Volkswagen vyrobil už 30 milionů passatů. Před 46 lety odstartoval novou éru

Právo, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volkswagen Passat je nedílnou součástí trhu automobilové střední třídy. V sedmdesátých letech minulého století byl u startu nového technického a filosofického období lidové značky, dodneška je důležitou součástí výrobního programu.

Foto: Volkswagen 2x

Passat je globální jedničkou v prodejích ve střední třídě.

Článek

Legenda segmentu D, Volkswagen Passat, už jezdí po světě i s pořadovým číslem 30 milionů. Jubilejní kus byl vyroben v německém Emdenu. Jedná se o plug-in hybridní verzi GTE po nedávné modernizaci. Konkrétní vůz poslouží pro novinářské testovací jízdy.

V současnosti jde o vůz světového formátu, jelikož jej Volkswagen vyrábí na třech kontinentech v deseti výrobních závodech pro více než sto trhů.

Verze, typicky ta americká, se významně liší, stejně jako počty jednotlivých generací. V Evropě je aktuálně nabízeno osmé vydání.

Foto: Volkswagen

Výroba Passatu v Emdenu roku 1978.

Výroba první generace byla zahájena 14. května 1973 v závodě ve Wolfsburgu. Tím začala pro značku Volkswagen nová éra. Passat byl předzvěstí zcela nové rodiny vozidel s kapalinou chlazenými motory, pohonem předních kol a celoocelovou karoserií.

Jako vůz střední třídy nahradil passat model VW 1600, tedy Typ 3 se vzduchem chlazeným motorem vzadu a pohonem zadních kol. V květnu před 46 lety nikdo ve Wolfsburgu netušil, že Passat s 30 miliony vyrobenými automobily překoná dokonce i legendárního brouka (21,5 milionu vozů). Passat je společně s modely Golf (35 milionů) a brouk jedním ze tří historicky nejprodávanějších vozů značky.

Reklama

Výběr článků

Načítám