Hlavní obsah

Nultý den ženevského autosalonu: Přípravy vrcholí

Novinky, Marek Bednář (Ženeva)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpoledne před oficiálním startem novinářských dnů ženevského autosalonu máme možnost se projít po ploše, když ještě není všechno připraveno. Některé značky mají hotovo, jiné to dohánějí na poslední chvíli, a Toyota dělá tajnosti i s auty, která svět už dávno viděl.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Toyota dělá tajnosti i s auty, která jsme již viděli.

Článek

Oficiálně je prvním novinářským dnem letošního ženevského autosalonu úterý 5. března, ale čárové kódy ke vstupu skrz turnikety fungují už o den dřív - mimo jiné proto, abychom se dostali na vyhlášení Evropského auta roku 2019.

V takzvaný nultý den autosalonu nám Škodovka už brzy odpoledne měla ukázat svůj koncept Vision iV, ale zatím se tak nestalo - odhalení je plánováno na večer. Stánek automobilky nám tedy prozatím zůstal skryt černou oponou.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Stánek Škodovky nám prozatím zůstal uzavřen.

Jiné stánky ale skryty tolik nebyly, a byť se skutečné novinky skrývají prozatím pod plachtami, přesto je nač se dívat. Stánek britské značky Eadon Green ukazuje velmi zajímavý, ale nikoliv prvoplánově atraktivní historizující sporťák.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Značka Eadon Green některá svá auta vůbec neskrývá.

Kuriozní situace nastává na stánku Toyoty, která má všechna auta poctivě přikryta plachtami - i ta, která jsme nejenže už viděli, ale která jsme i řídili. Mám na mysli novou RAV4, jejíž prezentace jsem se zúčastnil před více než měsícem.

To ale není všechno. „Ravka” byla částečně odhalená, takže jsem ji nelenil vyfotit - a už u mě byla paní z ochranky, abych fotografii smazal. „Ale já jsem to auto už řídil,” nechci se dát lacino, ovšem přesto na smazání trvala. Tedy než přišel její kolega, který řekl, že podle nových instrukcí se už fotit může.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Tahle fotka se příslušnici ochranky nelíbila, přestože auto na ní je již dávno známé.

Ovšem, pro Lexus to neplatí - auta na stánku téhle značky, byť přikrytá plachtou, „securiťáci” fotit zakazují. Mimochodem, v Ženevě se má odhalit koncept otevřené verze modelu LC.

Kromě speciálního Bugatti, s největší pravděpodobností postaveného pro Ferdinanda Piëcha, někdejšího šéfa koncernu Volkswagen, tu je se jménem Piëch svázán ještě jeden stánek. Zítra představí automobilku Piëch, kterou založil jeho syn Anton.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Zatím si člověk musí dávat pozor spíš na práci strojů, než novinářů.

Některé stánky zejí prázdnotou, jiné jsou už téměř připravené k otevření bran autosalonu novinářům v úterních ranních hodinách. Obecně to ale na ploše výstaviště Palexpo zatím vypadá spíš jako na staveništi. Na staveništi autosalonu, to ano, ale pořád staveništi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám