Hlavní obsah

Evropským autem roku 2019 je elektrický crossover Jaguar I-Pace

Právo, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na autosalonu v Ženevě bylo vyhlášeno Evropské auto roku. Na anketě pod zkratkou COTY se podílí šedesát motoristických novinářů. Proces volby odstartoval už loni v listopadu.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Jaguar I-Pace (Ilustrační foto)

Článek

Titulem Vůz roku, co se evropské ankety týče, se může letos pyšnit elektromobil Jaguar I-Pace - vůbec první elektrický počin britské značky. O pohon se starají dva synchronní elektromotory s permanentními magnety. Nabídnou rovných 400 koní (294 kW) a točivý moment blízký 700 N.m. Porotci si krom výkonnosti a jízdních vlastností váží také vysokého dojezdu na jedno nabití, který činí až 480 kilometrů dle přísnějšího protokolu WLTP, ale také prostorného a kvalitního interiéru.

Konkurenci měl v podobě Alpine A110, Citroënu C5 Aircross, Fordu Focus, Kie Ceed, Mercedesu třídy A a Peugeotu 508. Proces volby COTY 2019 oficiálně odstartoval loni 20. listopadu, kdy vedení jury zveřejnilo definitivní seznam třiceti osmi automobilových novinek, jež splnily všechny podmínky pro zařazení do ročníku 2019.

Foto: Jiří Duchoň, porotce COTY

Finálová sedmička nabídla pestrý výběr.

Následně každý z 60 porotců nominoval sedm z nich bez bodování a 26. listopadu bylo zveřejněno sedm novinek, jež se o titul utkají právě ve finále. Letošní ročník COTY postoupil do své závěrečné fáze tradičním testováním finalistů na okruhu CERAM v Mortefontaine (18.-19. 2.).

Do 1. března musel každý z porotců rozdělit svých 25 bodů mezi sedm finalistů, včetně povinného slovního zdůvodnění u každého z vozů. Odborná anketa volící Vůz roku běží bez přerušení od roku 1963. Česká republika v ní má jednoho zástupce od roku 1993.

Anketa

Který vůz ze sedmi finalistů byste zvolili jako Auto roku?
Alpine A110
28,6 %
Citroën C5 Aircross
3,2 %
Ford Focus
7,3 %
Jaguar I-Pace
30 %
Kia Ceed
3,6 %
Mercedes-Benz třídy A
9,1 %
Peugeot 508
18,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 220 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám