Hlavní obsah

Test letních pneumatik: Pláště pro dodávky nepříjemně překvapily

Spotřebitelská organizace dTest spolu s německým autoklubem ADAC letos poprvé testovaly kromě osobních letních pneumatik i ty určené pro dodávky. Svými závěry řidiče dodávek nepotěší - výběr není jednoduchý. Naopak u osobních aut je těžké šlápnout vedle.

Foto: dTest 2x

Dodávkové pneumatiky dopadly až na jediný aspekt mizerně.

Článek

Třebaže sotva končí únor a venku ještě může udeřit zima, pokud letos plánujete koupi nových pneumatik, je na čase nad tím začít přemýšlet. A proto se může hodit test pneumatik v rozměru pro auta nižší střední třídy, tedy 185/65 R15. A pokud letos plánujete roadtrip v dodávce přestavěné na obytňák, máme tu dnes pláště i pro vás.

Letní pneumatika musí vyvážit požadavek na tvrdost směsi kvůli nízkému opotřebení, ale zároveň nesmí být tak tvrdá, že to bude zhoršovat přilnavost. A musí fungovat při vysokých teplotách, ale zároveň být schopna efektivně odvádět vodu zpod běhounu.

Foto: Dunlop 2x, koláž Novinky

Letní pneumatika (vlevo) má mnohem méně drážek, než guma zimní (vpravo). Zásadní jsou také rozdíly ve směsi gumy, každá funguje ideálně při jiných teplotách.

Samozřejmě, některé gumy na trhu upřednostňují přilnavost na suchu, jiné zase dlouhou trvanlivost. U pneumatik pro dodávky se vše podřizuje odolnosti a výdrži kvůli snaze o snížení provozních nákladů firmy na pracovní nástroj - vozidlo. Podle testu to ale zachází do extrému.

Obutí pro dodávky obecně zklamalo, ale má to háček

Jenže vás asi nepotěšíme - pneumatiky pro dodávky rozměru 215/65 R16C propadly. „Zkoušky 'šestnáctek' pro dodávky (...) skončily jednoznačným zklamáním, (...) vesměs kvůli jízdě na mokré vozovce,” říká Michal Mikoláš z časopisu dTest.

Ovšem, není to tak jednoduché. Na pneumatiky pro užitková vozidla se nahlíží podobně jako na pneumatiky pro náklaďáky - při vývoji se vše podřizuje schopnosti uvézt těžký náklad a vydržet co nejvíc kilometrů. Proto v testech, které jsou zaměřeny spíše na jízdní vlastnosti, nemůžou získat dobrá hodnocení.

A proto taky dodávkové pneumatiky potěšily svou odolností - průměrně vydržely 50 tisíc kilometrů, než bylo nutno je vyměnit. U pneumatik osobních aut tolik vydrží ty nejodolnější pneumatiky.

Pneumatiky pro osobáky neuchystaly překvapení

„Nejpovedenější patnáctipalcovou pneumatikou je Bridgestone Turanza T005, která nabízí výborné jízdní vlastnosti zejména na suchu. Jedinou drobnou vadou na kráse je její vyšší vnější hlučnost. Doporučit můžeme také Vredestein Sportrac 5,“ uvádí Mikoláš.

Zajímavý je také výsledek celoročních pneumatik Michelin Crossclimate+, které získaly třetí místo. Je však u nich znát snaha uspokojit i potřeby jízdy v zimě - jsou nadprůměrné v odvodu vody, ale při brzdění na suchu nepatří k nejlepším.

Foto: dTest

Zkoušky pneumatik na mokru byly v hodnocení důležité.

Pneumatiky byly podrobeny testu jízdních vlastností, opotřebení, vlivu na spotřebu paliva či hlučnosti. Největší váhu měly zkoušky na mokru; na asfaltové a betonové dráze byl simulován hustý déšť a měřila se délka brzdné dráhy při zpomalení z 80 na 20 km/h.

Na suchu se měřila ovladatelnost a stabilita, odezva při zatáčení, mrštnost, trakce - tedy to nejdůležitější, jak dobře se pneumatiky drží asfaltu - a přesnost při řízení. Samozřejmostí je i měření brzdné dráhy. Jak ukazují fotografie, měření probíhalo na Volkswagenech Transporter a Polo.

Výsledky testu letních pneu ADACu a dTestu - 185/65 R15
PneumatikaHodnocení
Bridgestone Turanza T005Dobře70 %
Vredestein Sportrac 5Dobře68 %
Michelin Crossclimate+Uspokojivě59 %
Goodyear EfficientGrip PerformanceUspokojivě57 %
Kumho Ecowing ES01Uspokojivě55 %
Firestone RoadhawkUspokojivě54 %
Maxxis Mecotra 3Uspokojivě54 %
Toyo Proxes CF2Uspokojivě54 %
Falken Ziex ZE310 EcorunUspokojivě51 %
Semperit Comfort-Life 2Uspokojivě51 %
Continental ContiPremiumContact 5Uspokojivě50 %
Giti GitiSynergy E1Uspokojivě46 %
Petlas Imperium PT515Uspokojivě45 %
Pirelli Cinturato P1 VerdeUspokojivě43 %
Hankook Kinergy Eco 2Uspokojivě42 %
Linglong Green-Max HP010Uspokojivě40 %
Výsledky testu letních pneuADACu a dTestu - 215/65 R16C
PneumatikaHodnocení
Apollo AltrustUspokojivě55 %
Goodyear EfficientGrip CargoUspokojivě49 %
Pirelli CarrierUspokojivě49 %
Nokian cLineUspokojivě44 %
Continental VanContact 200Uspokojivě42 %
Maxxis VanSmart MCV3+Dostatečně36 %
Kumho Portran KC53Dostatečně34 %
Falken Linam Van01Nedostatečně17 %
Uniroyal RainMax 3Nedostatečně17 %
Michelin Agilis PlusNedostatečně11 %
Fulda Conveo Tour 2Nedostatečně10 %
Nexen Roadian CT8Nedostatečně9 %
Sava Trenta 2Nedostatečně9 %
Semperit Van-Life 2Nedostatečně7 %
Hankook Vantra LTNedostatečně0 %
Kleber TransproNedostatečně0 %

Reklama

Výběr článků

Načítám