Hlavní obsah

Legendární dunovka je zpět jako koncept od Volkswagenu

Dunovky, známé americké buginy ze 60. a 70. let minulého století, postavené na základech původního modelu Brouka a tvořící ústřední zápletku filmu Jestli se rozzlobíme, budeme zlí, prošly v průběhu let mnoha reinkarnacemi. Či aspoň pokusy o ně. Letošní ženevský autosalon bude místem představení dalšího konceptu.

Foto: Volkswagen 2x

Koncept moderního pojetí dunovky se zatím ukázal na ilustraci.

Článek

Koncept to tentokrát bude elektrický, stojící na platformě MEB koncernu Volkswagen. Konkrétní název zatím nemá; snad se ho dozvíme právě na autosalonu, který odstartuje 5. března.

„Bugina je víc než auto. Je živostí a energií na kolech. Tyto vlastnosti jsou ztělesněny novou e-buginou, která představuje jednak to, jak by mohla vypadat moderní interpretace klasiky, a jednak, a víc než cokoliv jiného, emoční pouto, které dokáže vytvořit elektrická mobilita,” komentuje novinku Klaus Bischoff, šéfdesignér Volkswagenu.

Foto: Volkswagen

Nemá střechu ani dveře a světlá výška vypadá použitelně.

Emočním poutem a elektromobilitou v jedné větě si nejsme jisti, ale to je vedlejší. Třebaže zatím nevidíme celé auto, jen ilustraci, už ta vypadá velmi zajímavě. Nemá vůbec žádné dveře či střechu.

Nakolik se dostane do výroby, je zatím otázkou. Ukazuje nicméně, jak variabilní může platforma MEB být. „Podobně jako šasi někdejšího Brouka, platforma MEB má potenciál být základem pro vývoj vozidel s velmi úzkým zaměřením,” uvádí Volkswagen v tiskové zprávě.

Že už si původní dunovku z filmu Jestli se rozzlobíme, budeme zlí nepamatujete? Červený vůz se žlutou střechou, jedna z mnoha verzí dunovek, které v druhé polovině minulého století vznikaly, byl vysněným autem Buda Spencera v jednom z jeho nejznámějších snímků s Terrencem Hillem z roku 1974.

Reklama

Výběr článků

Načítám