Hlavní obsah

Divize Exclusive se podívala na novou 911. Tradiční Porsche může mít třeba zelené pásy

Právo, laz

Individualizace u Porsche nese jméno divize Exclusive. Zákazník si z katalogu s téměř neomezenými možnostmi již může vybírat i u nové generace legendárního modelu 911.

Foto: Porsche 4x

Speciální jsou u této 911 i doplňky na nárazníku.

Článek

Programy určené pro individualizaci při konfiguraci nového vozu jsou zejména pro exkluzivní automobilky velmi důležitým zdrojem příjmu. Když totiž vyrábíte drahé vozy, marži se musíte snažit zvýšit jakkoli a vyhradit „pár“ zkušených techniků či návrhářů pro speciální požadavky zákazníka je vítanou příležitostí pro obě strany.

U Porsche takový program nazývají Exclusive. Při výběru výbavy nového vozu se s touto značkou setkáváte i při výběru běžných věcí. Například pokud chcete odlišně barevná zpětná zrcátka. Za úkol tu však mají i uspokojit ty nejspeciálnější požadavky klientů. Úpravy vozů se u některých komponent aplikují mimo výrobní pás, výměnou již sestavených dílů.

Kola mají nádech designu původních disků na starších 911

Čas od času je třeba schopnosti tohoto oddělení, které má za úkol i sebrat práci externím firmám a nenechat si tak utíkat peníze k tuningovým specialistům, řádně demonstrovat. Divize Exclusive vyrobí buď úplně speciální edici, nebo například na sociálních sítích ukáže jeden upravený běžný model.

Nová 911, která se představila teprve před dvěma měsíci, má tak díky tomu speciální vícevrstvý šedý lak, retro disky kol, karbonovou střechu, doplňky k nárazníku a další detaily. Uvnitř pak najdete zelené bezpečnostní pásy, které ladí s otáčkoměrem. Právě tyto prvky mohou mít barvu, na jakou ukážete. Asi jako když si necháte umíchat barvu na malování pokoje.

Otáčkoměr zůstává i v aktuální generaci mechanický, díky čemuž se může fyzicky změnit jeho barva dle přání zákazníka

Bezpečnostní pásy lze rovněž konfigurovat

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám