Hlavní obsah

V Česku napadl první sníh, pneuservisy jsou zavalené

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiči, kteří s výměnou pneumatik čekali na poslední chvíli, musí s prvním napadlým sněhem počítat s tím, že je v pneuservisu neobjednají hned. Obvykle si počkají dva až tři dny, vyplývá z informací od oslovených servisů.

Foto: Petr Horník, Právo

Přezouvání automobilu z letních pneumatik na zimní

Článek

Nezvykle teplé počasí mnoho řidičů ukolébalo a mnoho z nich ještě v polovině listopadu na svém autě nechalo letní obutí. Probuzení do pondělního zasněženého rána tak pro mnohé znamenalo spěšné objednání do servisu. Jenže – jak vyplývá z deseti oslovených pneuservisů napříč celou republikou – na přezutí je téměř všude plno.

Čekací doba podle našich informací dosahuje dvou až tří dnů, v nejhorším případě jeden týden. Stejná situace, jak jsme si ověřili telefonicky, panuje v Praze, Ostravě nebo v malých pneuservisech ve středních Čechách. Pokud budete mít štěstí, objednají vás do druhého dne, na pondělí mělo všech deset oslovených pneuservisů již plno.

„Ještě před chvílí jsem měla pár volných oken, teď už je vše do středy plné,“ uvedla v půl deváté ráno pracovnice servisu v Mladé Boleslavi. Taková odpověď byla nejobvyklejší, na pondělí už měli všude plno a nejbližší termín se vám podaří sehnat se štěstím v úterý.

Zimní pneumatiky jsou v Česku povinné od 1. listopadu do 31. března. Podle zákona je povinnost zimního obutí v případě, že je na silnici sníh nebo led, případně pokud lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na silnici během jízdy může vyskytovat „souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza“.

Pokud je v listopadu či březnu neobvykle teplé počasí, můžete jet „na letních gumách“. V místech, kde je značka „Zimní výbava“ musíte mít od 1. 11. do 31. 3. zimní pneumatiky vždy.

Anketa

Máte již své auto přezuté na zimních pneumatikách?
Ano, přezouval jsem již dříve
86,3 %
Ne, teprve budu přezouvat
13,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 554 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám