Hlavní obsah

Auto si můžete poškodit i wapkou, stačí pár minut

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysokotlaké čističe, lidově řečené wapky, jsou dnes v každém větším městě. Je to snadný a levný způsob, jak si rychlé opláchnout špinavé auto. Při nešetrném zacházení si ale můžete auto poškodit, extrémní příklad ukazuje video níže.

Foto: Profimedia.cz

Ruční mytí auta

Článek

Běžná wapka zvládne tlak nejvýše 150 barů, i tak byste ale neměli vodu stříkat na auto z bezprostřední blízkosti. Jenže co se stane, když použijete vysokotlaký čistič, který vodu chrlí pod tlakem dvacetkrát větším?

Názorně to ukazuje video, na kterém „očistnou kúrou” projde starý Peugeot 206, tak jako tak určený k sešrotování. Tlak vody 3000 barů, pouštěný na nebohé auto z bezprostřední blízkosti, zničí lak, rozbije okenní skla nebo rozerve pneumatiky.

Nemělo by vás to překvapit, vodou, nebo lépe řečeno vodním paprskem, se dnes řeže třeba ocel nebo mramor. A poučení pro motoristy? Až budete mýt auto proudem vody z wapky, nedělejte tak z bezprostřední blízkosti, jakkoli takového poškození s běžnými vysokotlakými čističi dosáhnout nelze – pneumatikám, sklům ani laku prudké proudy vody prostě nesvědčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám