Hlavní obsah

McLaren poprvé ukázal Speedtail, jede až 402 km/h

Novinky, maž

Nový hypersport od McLarenu, vyvíjený s kódovým označením BP23, byl konečně odhalen. Design na první pohled působí zvláštně, na druhý pak originálně a velice aerodynamicky. Automobil za 48 miliónů korun byl dva roky před svou premiérou vyprodaný.

Foto: McLaren 7x

McLaren Speedtail (2018)

Článek

Speedtail je složeninou dvou anglických slov, tedy rychlost (speed) a slova tail, které znamená ocas či ohon. O tom, že tento model bude rychlý, nepochybujte ani v nejmenším.

Základem je monokok z uhlíkových vláken. K pohonu slouží hybridní systém, který kombinuje elektromotor se čtyřlitrovým osmiválcem. Finální výkon činí 772 kW, a tedy 1035 koní; točivý moment automobilka neuvedla.

Foto: McLaren

McLaren Speedtail (2018)

Foto: McLaren

McLaren Speedtail (2018)

Interiér je třímístný. Uspořádán je tak, že řidič sedí uprostřed a za ním jsou dva spolujezdci. Celkem spartánskému interiéru dominuje volant a za ním trojice displejů.

Karbonová karoserie, drtivé zrychlení

McLaren ani neudává obvyklé zrychlení 0-100 km/h, namísto něj se pochlubil zrychlením 0-299 km/h, které se odehraje za pouhých 12,8 sekundy. Nejvyšší rychlost pak činí „šílených” 402 km/h.

Foto: McLaren

McLaren Speedtail (2018)

Foto: McLaren

McLaren Speedtail (2018)

Aerodynamicky tvarovaná karoserie je z karbonu, všimněte si zakrytých předních kol. Další zajímavostí je absence zpětných zrcátek, což odpor vzduchu dále vylepšuje - namísto konvenčního řešení jsou uvnitř kamery, které ukazují obraz za autem.

McLaren F1 byl prvním autem na světě s karbonovým monokokem a při hmotnosti kolem 1,1 tuny dával na devadesátá léta neskutečný výkon - uprostřed umístěný atmosférický dvanáctiválec produkoval 636 koní. Upravený motor původem pocházel od BMW, v McLarenu F1 byl spojen s přímo řazenou šestistupňovou převodovkou. Auto bylo třímístné, řidič seděl netypicky uprostřed.
Foto: Marek Bednář, Novinky

McLaren F1 na Festivalu rychlosti v Goodwoodu 2018

Cena? 48 miliónů

McLaren Speedtail přijde na 48 miliónů korun. Není zřejmé, zda bude nějaký jezdit v Česku, na každý pád se tento model vyprodal dva roky před oficiální premiérou. To vypovídá nejenom o obrovské důvěře klientů, ale zároveň o mimořádné výjimečnosti tohoto modelu.

Vznikne jenom 106 kusů, první šťastlivci se dočkají začátkem roku 2020.

Foto: McLaren

McLaren Speedtail (2018)

Foto: McLaren

McLaren Speedtail (2018)

Anketa

Oznámkujte vzhled McLarenu Speedtail (jako ve škole)
1
50,2 %
2
6,2 %
3
8,9 %
4
12,4 %
5
22,3 %
Celkem hlasovalo 482 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám