Hlavní obsah

Vysněný pick-up pro milovníky hvězd

Novinky, fra

Konceptů aut jsme tu měli už hromady. Nissan třeba nedávno nabídl speciální verze ve stylu Star Wars. Jenže tohle je ještě o level jinde. Tenhle koncept totiž hledí do vesmíru přímo.

Foto: Nissan 3X

I když je Nissan Navara zajímavé auto, přívěs je asi zajímavější.

Článek

Jmenuje se Nissan Navara Dark Sky Concept a je postaven na evropské verzi oblíbeného pick-upu. Byl vyvinut ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou (ESA). A je to víc než koncept. Tohle auto totiž skutečně může fungovat jako pojízdná observatoř.

Automobil má spoustu úprav, jako jsou nový nárazník s červeným LED páskem, lampy na nosiči na střeše a parádní kola. Uvnitř je pak moc efektní obšití sedadel, které samozřejmě reflektuje vesmírnou tematiku.

Foto: Nissan

Nissan Navara Dark Sky Concept

Za autem je ale to nejzajímavější – vlek, ve kterém se skrývá dalekohled. Navara tak může tenhle dalekohled odtáhnout tam, kde není světelný smog, což je pro astronomy dnes velký nepřítel. Tady se prostě sbalí „nádobíčko“ a vyrazí se tam, kde je čistá černá obloha.

Foto: Nissan

Když se rozloží, je z něj vesmírný dalekohled

Samozřejmě že auto se musí o dalekohled postarat. S tímhle vlekem se nemůže jezdit jako s pískem. Pěkně s citem a bez zbytečných problémů. Takový dalekohled není nejlevnější. A tak auto používá k jeho stabilizaci bezpečnostní systém ProPilot.

Samozřejmě že navara je vybavena dostatečně silným motorem. Tím nejsilnějším, co má. Turbodiesel 2,3 litru má výkon 139 kW a točivý moment 450 Nm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám