Hlavní obsah

Nové obutí pro škodovky? Barum ukázalo svou nejnovější zimní pneumatiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jezdíte českým autem a chcete české pneumatiky? Otrokovická společnost Barum představuje pro letošní zimu novinku, nazvanou Polaris 5. Důraz je u ní kladen zejména na dlouhý kilometrový výkon, oproti předchůdci byla nejvíce vylepšena trakce pneumatiky na sněhu, a to zejména v bočním směru.

Foto: Barum 2x

Barum Polaris 5

Článek

Barum v číslování přeskočila čtyřku; číslo 5 je nástupce zimního pláště Polaris 3. Zlepšení trakce na sněhu oproti trojce je celkem 3 % a největší zlepšení je v trakci v bočním směru.

V přímém směru trakce daná indexem délky záběrových hran dezénu na sněhu drobně klesla, ovšem podle vyjádření Aleše Langera z firmy Continental Barum je to vyváženo zlepšením ve směsi gumy.

Foto: Barum

Barum Polaris 5

Drobně se zlepšila odolnost proti aquaplaningu, což je při našich současných zimách na většině území ČR důležitější. Je to dáno šípovitými příčnými drážkami, které se směrem od středu běhounu rozšiřují.

Středová část dezénu je tvořena dvojbloky, které nejsou umístěny přímo proti sobě, nýbrž jsou o kousek odsazeny. To znamená, že každý z nich dopadá na asfalt v jiný moment, a to snižuje hlučnost pneumatiky uvnitř vozidla.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Barum Polaris 5

Pneumatika je samozřejmě označená symbolem M+S (Mud and Snow, tedy „bláto a sníh”), který vyžaduje česká legislativa, ale také na ní najdeme symbol sněhové vločky na pozadí horského masivu. Aby mohl výrobce pneumatiku tímto symbolem označit, musí být schopen doložit provedení testů v zimních podmínkách.

V současné době je tento symbol důležitý na západ od našich hranic – u pneumatik, které jsou vyrobeny po prvním lednu 2018, v Německu nestačí označení M+S, nýbrž je třeba právě oné vločky. Důvodem údajně je, že se M+S začalo objevovat i na pneumatikách, které potřebné zimní vlastnosti neměly.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Označení zimní pneumatiky - M+S a sněhová vločka

Pro jaká auta bude možné si Polaris 5 koupit? V nabídce budou průměry od 13 do 19 palců a šířky od 145 do 255 milimetrů. „Zjednodušeně řečeno od fabie po kodiaq,“ nastiňuje kompatibilitu s produkty mladoboleslavské automobilky Aleš Langer. Nabídka pokrývá 91 % rozměrů pro osobní auta a 52 % rozměrů pro SUV.

Reklama

Výběr článků

Načítám