Hlavní obsah

Kalašnikov představil konkurenta pro Teslu. Vyrobil ho ze starého moskviče

Když se řekne „koncept elektrického supersportu”, člověk si představí nějakou placku, do které se stran bagáže vejde jen bílá košile a rulička stoeurovek. Ruská zbrojařská firma Kalašnikov však takhle označuje svou novinku CV-1, která má být konkurencí pro americkou Teslu.

Koncept elektromobilu Kalašnikov CV-1Video: Kalašnikov

 
Článek

Koncept Kalašnikov CV-1, představený na mezinárodním fóru Army-2018, je kombík s poněkud retro tvary. Nejednomu může připomenout starou ladu a nebude daleko - vůz skutečně vznikl ze starého sovětského auta, a to z modelu IŽ 2125 Kombi, také zvaného Moskvič 1500 Kombi. Proto např. nemá skryté stěrače.

Foto: Kalašnikov 2x

Koncept elektromobilu Kalašnikov CV-1

O pohon se stará elektromotor o výkonu 220 kW (300 koní), což, nutno uznat, je na označení „supersport” dost málo. S údajným zrychlením na stovku za 6 sekund je to podobně. V baterii je podle výrobce dost elektřiny na dojezd 350 kilometrů na jedno nabití.

Její kapacita je 90 kWh a má s ní spolupracovat „revoluční” měnič k řízení toku proudu z baterie, díky kterému má být nejvyšší užitečné zatížení pohonného ústrojí až 1,2 megawattu. Čím je měnič revoluční, výrobce nevysvětlil.

Foto: Kalašnikov

Koncept elektromobilu Kalašnikov CV-1

Ambice však nemá malé. „Tato technologie nám umožní dostat se na roveň světových výrobců elektromobilů, jako je Tesla, a konkurovat jim,” citovala firmu Kalašnikov agentura RIA-Novosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám