Hlavní obsah

Revoluce v STK a za stočený tachometr až 500 000 korun pokuta

Novinky, ČTK, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senát v rámci novely o provozu na pozemních komunikacích ve středu schválil některé zásadní změny týkající se motoristů. Změna pravidel, kterou nyní dostane k podpisu prezident, začne platit od letošního října.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Známky o provedené technické kontrole a měření emisí na SPZ

Článek

Největší změnou pro motoristy je fakt, že v případě stanic technické kontroly novela ruší zákaz jejich propojení s autoservisy nebo s prodejci vozidel. Jinými slovy, pokud se při technické kontrole zjistí na automobilu závada, řidič si nechá auto opravit přímo v servisu, kde bude zároveň možné nechat si udělat STK.

Vlastníci vozidel, kteří mají zřízenou datovou schránku, budou podle novely s dvouměsíčním předstihem informování o nutnosti technické prohlídky. Úprava má předejít situacím, kdy se o propadlé technické způsobilosti vozu řidiči dozví až při policejní kontrole.

Elektroauta budou mít speciální registrační značky

Další změnou je až půlmiliónová pokuta za stočený tachometr. Novela ztěžuje stáčení počtu ujetých kilometrů, zakazuje měnit záznamy na počítadle ujeté vzdálenosti. Pokud ale bude nutné vyměnit tachometr, automechanik o tom bude muset vystavit protokol, který pak provozovatel auta předá při první následné evidenční kontrole.

Stáčení tachometrů je nejčatějším podvodem, který se děje při prodeji ojetých vozidel. Technicky je to záležitost na pár minut, jak jsme se přesvědčili v naší reportáži. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ford Transit

Další změnu novela přinese majitelům vozidel na elektrický nebo vodíkový pohon. Během příštího roku by mohli získat zvláštní registrační značky označené písmeny EL, v jednání je, že takto označená vozidla mohla využívat vyhrazené jízdní pruhy a mít snazší vjezd do městských center.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám