Hlavní obsah

Vrak Land Roveru si koupil dolarový miliardář

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jim Ratcliffe je zakladatelem a šéfem firmy chemického kolosu INEOS. A teď si koupil novou hračku. Je to Land Rover. Jenže v trochu horším stavu, než by bylo pro jízdu vhodné. Ale to vůbec nevadí.

Foto: Royal Automobile Club / Martyn Goddart

První sériový Land Rover

Článek

Pokud byste měli dost peněz a dostali byste se k nabídce koupit si takový vůz, pak byste asi neváhali. Tohle je totiž vůbec první Land Rover sériově vyrobený. Pravda, je trochu omšelý a moc nevypadá, že by nastartoval na první ťuknutí.

Foto: Royal Automobile Club / Martyn Goddart

První sériový Land Rover

Foto: Royal Automobile Club / Martyn Goddart

První sériový Land Rover

Foto: Royal Automobile Club / Martyn Goddart

První sériový Land Rover

Jenže až tohle auto dostane do ruky nějaký schopný restaurátor (třeba ten nejschopnější přímo z továrny, kde mají i svoje speciální oddělení na tyhle věci), pak z toho vznikne auto, které bude mít hodnotu opravdu extrémní. Číslo jeho šasi je 860001 a v roce 2009 ho objevili nadšenci v jednom poli.

Bylo zarostlé travou a oni okamžitě poznali, že tohle je jeden z prvních Land Roverů vůbec. Stačilo se pak pídit po výrobním čísle a vůz se značkou JUE 477 změnil majitele. Farmář David Fairless prodal tenhle poklad dvěma kamarádům, kteří vystupují pod zkratkou RBM.

Ti vlastnili auto dodnes. Udělali základní konzervaci, nasadili vůz na převozný rám a tím to skončilo. Na fanouškovském serveru se pochlubili svým úlovkem, ale s dovětkem „Mimochode JUE 477 NENÍ na prodej!“

Nakonec na prodej byl. A majitelem je Jim Ratcliffe, což je záruka, že peníze na rekonstrukci budou.

Sedmdesáté výročí a další unikát

Ostatně značka slaví sedmdesát let od svého vzniku a při tiskové konferenci k tomuto výročí ukázali představitelé ještě jeden zajímavý vůz. Byl to jeden ze tří Land Roverů z předsériové produkce. Takže je ještě starší než ten na horním obrázku. A přesto vypadá lépe. Každopádně se dočká profesionální péče firemních restaurátorů.

Foto: Land Rover

Jeden ze tří Land Roverů z předsériové verze

Reklama

Výběr článků

Načítám