Hlavní obsah

Ariel Atom 4 dostal motor z ostrého civicu, na stovku zrychlí za tři sekundy

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská firma Ariel, založená v roce 2000, přichází s další evolucí své „motorky na čtyřech kolech“. Atom 4 dostal novou pohonnou jednotku a nově má větší vnitřní prostor. Ve světové premiéře se ukáže tento týden v britském Goodwoodu.

Foto: Ariel

Ariel Atom 4 (2018).

Článek

Ve čtvrté evoluci inženýři slibují více prostoru pro posádku a díky použití nové trubkové konstrukce také větší tuhost, a to o 15 procent v porovnání s minulou generací. Zvětšila se i palivová nádrž (konkrétní číslo ale firma neuvádí), na jedno natankování nově ujedete 300 mil, tedy 482 kilometrů.

O pohon se stará čtyřválcový motor původem ze Civicu Type R, turbodmychadlem přeplňovaná jednotka nabízí 320 koní a 420 Nm točivého momentu. A to s lehkým dvoumístným autem bez karoserie logicky musí pěkně „cvičit“ – sprint na 96 km/h je otázkou pouhé 2,8 sekundy, 0–161 km/h zabere jenom 6,8 sekundy; nejvyšší rychlost končí na hodnotě 261 km/h, což je na otevřené a nízké auto více než dost.

Foto: Ariel

Ariel Atom 4 (2018)

Můžete mít karbonová kola

Síla motoru se jako doposud přenáší prostřednictvím šestistupňové manuální převodovky na zadní kola; standardem je mechanický samosvorný diferenciál.

Vpředu jsou šestnáctipalcová kola, vzadu mají průměr o jeden palec větší. Standardní tlumiče Bilstein lze vyměnit za stavitelné Öhlins, připlatit si bude možné i za karbonová kola.

Foto: Ariel

Ariel Atom 4 (2018)

Foto: Ariel

Ariel Atom 4 (2018)

Základní cena v přepočtu činí 1,2 miliónu korun. Ročně se vyrobí pouhých 100 kusů, což z Arielu Atom udělá na silnicích vzácnost.

Světová premiéra nové generace proběhne tento víkend na Festivalu rychlosti v britském Goodwoodu, první zákazníci se dočkají příští rok na jaře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám