Hlavní obsah

Tesla byla obětí sabotáže, hlásí Elon Musk. Podezřelý se brání

Martin Tripp byl automobilkou Tesla osočen ze sabotáže a je hnán k soudu o více než 22 miliónů korun. Sám se však označuje za whistleblowera a žádá adekvátní ochranu - viděl prý strašidelné věci a rozhodl se mluvit. Tesla jeho nařčení popírá.

Foto: Tesla Motors

Tesla Model 3 (na snímku) měla podle Martina Trippa dostávat vadné baterie. Automobilka to popírá.

Článek

Martin Tripp, jeden ze zaměstnanců automobilky Tesla, prováděl „rozsáhlou a vážnou sabotáž” fungování firmy, včetně změn v počítačovém řídicím programu výroby a sdílení citlivých dat s třetími stranami. Uvedl to Elon Musk v e-mailu svým zaměstnancům.

Jak uvádí agentura Reuters, Musk se o tomto problému dozvěděl o víkendu. „Celý rozsah konání tohoto zaměstnance není zatím jasný, ale to, k čemu se už přiznal, je vážné,” stojí v e-mailu, který Musk rozesílal zkraje tohoto týdne.

Tesla vyšetřuje problém v tomto týdnu a došla k tak závažným věcem, že Trippa žene k soudu o jeden milión dolarů, tedy zhruba 22,1 miliónu korun. Kromě toho ho pochopitelně propustila; u Tesly pracoval od října loňského roku.

Jsem jen whistleblower, říká Tripp

Tripp pracoval jako technik v gigatovárně na baterie v Nevadě. Označuje se nicméně za whistleblowera, jak píše web Washington Post. Potvrdil, že dodával informace webu Business Insider o ohromném plýtvání materiálem i penězi ve výrobě Modelu 3.

Pro Washington Post Tripp uvedl, že s řídicími programy nemanipuloval a že se rozhodl mluvit poté, co byl svědkem „opravdu strašidelných věcí” uvnitř společnosti. Jeho zprávy hovořily i o defektních bateriích, instalovaných do Modelu 3. Tesla taková nařčení samozřejmě popírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám