Hlavní obsah

Ford vyvinul speciální bundu pro cyklisty. Kvůli zvýšení bezpečnosti

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cyklisté jsou jedno z nejvíce ohrožených skupin na silnicích. Bohužel jejich asi největší chybou je ta, že nejsou vidět. Ford tak vyvinul speciální bundu, která by měla zvýšit bezpečnost díky mnoha vychytávám.

Speciální bunda pro cyklisty má zvýšit jejich bezpečnost.Video: Ford

 
Článek

Zaměřovat se jen na automobily, je u automobilek poněkud krátkozraké. Ford to ví. A tak má svůj speciální Ford Smart Mobility Team, který se zabývá ledasčím – od navrhování koloběžek až po bezpečné přechody pro chodce. A někde mezi tím je tahle novinka – bezpečná bunda pro cyklisty.

Především je vybavená světly, a to jak na rukávech, tak i v lemech bundy. Cyklista je tak vidět dobře i zboku a zezadu, protože čím víc osvětlený je, tím lépe. Navíc světla na rukávech reagují na zvednutí ruky a změní svou intenzitu a barvu, takže zvýrazní gesto pro odbočení.

Stejně tak mění svou intenzitu i zadní světla. Suplují tak klasická brzdová světla na motocyklu, která kola nemají.

Jak to poznají? To je další skvělá věc. V rukávu je speciální místo pro mobil. Ten se propojí s bundou a jeho senzory dokážou zachytit brzdění. Tuto informaci předají světlům v bundě a je to. Prodleva je minimální. Stejně tak Ford vyvinul i speciální sluchátka, která mohou navigovat cyklisty i za jízdy. Navigace tak neruší vizuálně od jízdy a všechny informace jsou předávány poslechem, a navíc je v rukávech i malé vibrační zařízení, takže jemná vibrace upozorní, kam má cyklista jet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám