Hlavní obsah

Čína zmírní drakonické podmínky pro zahraniční automobilky

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosud musely všechny nečínské automobilky vytvořit společenství s nějakou čínskou značkou, jinak byly jejich vozy zatíženy vysokými daněmi. Od roku 2020 bude ale tomuto podivnému nařízení konec.

Foto: Škoda Auto

Škoda Octavia určená pro čínský trh

Článek

Proč je v Číně tolik zahraničních automobilek spojeno s čínskými? Protože si to vynutily výše uvedená nařízení, která by jinak udělala ze zahraničních vozů neprodejné kusy. Nešlo jen o clo a daně, ale také o jakési emisní povolenky, které u zahraničních automobilek stojí víc.

Teď skončí toto jednostranné nařízení, a to pravděpodobně po jednání amerického prezidenta Donalda Trumpa s čínským protějškem. Trump loboval v Číně za koncerny Ford a General Motors, které chtějí v Číně rozjet velký byznys a postavit zde své továrny nebo je dovážet z nejbližších možných. Stejně tak je tu i zájem americké Tesly, která chce tady vyrábět své elektromobily, jenže to zatím nešlo. A právě Tesla na tom vydělá nejvíc. Pro výrobu elektromobilů totiž tohle nařízení přestane platit už letos, protože Čína hodlá v roce 2035 prodávat už jen elektromobily.

Odborníci očekávají, že zrušení tohoto nařízení zcela změní strategické plány mnoha koncernů. Mnohé například utlumí rozvoj na jiných trzích (Evropa, jihoamerické státy, Indie), aby měly kapitál na rozvoj na klíčovém asijském trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám