Hlavní obsah

Jeden z nejvzácnějších Fordů Mustang v historii, z edice Iacocca, bude na prodej

Americký Ford nadělil mustangu ke 45. narozeninám speciální edici Iacocca, pojmenovanou po člověku, který je považován za otce původního Mustangu (Lee Iacocca). Vzniklo 45 kusů a nyní může být jeden váš - bude k mání v aukci.

Foto: Barrett-Jackson

Jeden ze 45 vyrobených Fordů Mustang Iacocca Silver 45th Anniversary Edition bude na prodej.

Článek

Ford Mustang možná vznikl jako sporťák pro masy, ale i on má své speciální edice, které oslavují různá výročí. Stříbrný stroj, který máme aktuálně před sebou, vznikl v roce 2009 ke 45. výročí výroby Fordu Mustang.

Speciální edice, v níž bylo podle výročí vyrobeno jen 45 aut, dostala jméno po Lee Iacoccovi, který je považován za otce Fordu Mustang. Všech 45 kusů bylo prodáno v dealerství Galpin Ford v americké Jižní Kalifornii.

Foto: Barrett-Jackson

Ford Mustang Iacocca Silver 45th Anniversary Edition

Ford Mustang Iacocca Silver 45th Anniversary Edition, jak zní celý název vozu, je založen na mustangu páté generace. Změn oproti sériovému vozu je tu celá řada, např. nový, uhlazenější přední nárazník, do kterého se přestěhovaly mlhovky z masky chladiče, a trochu utopené přední světlomety.

Také vidíme odlišnou kapotu, 20” kola nebo kryty zadních bočních okének. Při pohledu z profilu vynikne snad největší vizuální úprava – mírnější linka střechy, která končí až na samé hraně víka zavazadelníku. Vozu dodává výrazně odlišný vzhled.

Foto: Barrett-Jackson

Ford Mustang Iacocca Silver 45th Anniversary Edition

Ani motorový prostor nezůstal stranou. Pod kapotou je osmiválec o objemu 4,6 litru z verze GT, který ale dostal kompresor, takže nabízí 400 koní místo původních tří set. Poháněná jsou samozřejmě zadní kola, a to přes pětistupňový manuál. Zde k velkým změnám nedošlo.

A konečně interiér. Iacocca Mustang má kožené čalounění se specifickým prošíváním na sedadlech. I středový tunel je ze stran obšit kůží. Nechybějí nezbytné plaketky a označení edice, včetně velkého písmene I uprostřed volantu.

Foto: Barrett-Jackson

Ford Mustang Iacocca Silver 45th Anniversary Edition

Vůz bude prodávat americký aukční dům Barrett & Jackson na aukci Palm Beach 2018, která proběhne 12. až 15. dubna tohoto roku. Jde o dvacáté vyrobené auto z pětačtyřiceti. Vůz je nabízen s certifikátem autenticity a samozřejmě s veškerou původní dokumentací. Má prý najeto méně než 500 mil (805 km).

Odhad výsledné ceny neznáme, víme ale, že se prodává bez uvedení minimální ceny. Teoreticky se tedy může prodat i za vyvolávací cenu – bohužel zatím rovněž neznámou. Se zájmem sběratelů o raritní auta se však lze těšit na přihazovací bitvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám