Hlavní obsah

Spolehlivost aut se zlepšuje, ukázala studie. Nejlepší značky jsou Lexus a Porsche

Spolehlivost tři roky starých aut se poprvé od roku 2013 zlepšila. Ve studii o spokojenosti zákazníků to uvedla analytická společnost J. D. Power. Celkově nejlépe je na tom Lexus, z evropských mainstreamových značek vede Kia. Volkswagen je podprůměrný.

Foto: Lexus

Lexus GS (na snímku) patří k modelům oceněným v rámci svých kategorií.

Článek

Od nového či zánovního auta si většina lidí slibuje, že bude spolehlivé. Ovšem každá značka je na tom trochu jinak. Podle studie americké společnosti J. D. Power jsou zákazníci spokojeni nejvíc s vozy značky Lexus.

J. D. Power U. S. Vehicle Dependability Study, jak zní celý název dokumentu, zkoumal spokojenost zákazníků s automobily po stránce spolehlivosti. Vydání ročníku 2018, které bylo zveřejněno na Valentýna, vychází z průzkumu prováděného na sklonku roku 2017.

Respondenti byli první majitelé aut modelového roku 2015 v USA a otázka zněla, jaké měli s autem problémy za posledních dvanáct měsíců. Celkem na otázky odpovídalo 36 896 lidí.

J. D. Power z odpovědí vytvořilo index, označený jako „PP100”. Ten ukazuje počet problémů na 100 automobilů - čím nižší číslo, tím lepší výsledek. Celkový průměr všech aut všech značek je 142, o 14 bodů lepší než před rokem, kdy byl průměr 156.

Foto: J. D. Power

J. D. Power 2018 Vehicle Dependability Study

Skóre vítěze, značky Lexus, bylo 99. Druhé Porsche dosáhlo rovné stovky a bronzovou medaili získává u nás málo známá značka Buick. Ve Spojených státech se pod touto značkou prodávají mimo jiné některé evropské opely, např. „náš” Opel Insignia je v USA Buick Regal.

Naopak tři poslední místa obsadily značky Fiat, Land Rover a Chrysler se skóre 192, 204, resp. 211 bodů. Fiat však oproti loňské studii zaznamenal výrazné zlepšení - o 106 bodů. Největším skokanem co do příčky je Infiniti, které vylétlo z loňské 29. pozice na letošní čtvrtou.

Kromě celkového hodnocení značek se také dozvídáme, jaké modely jsou ve své třídě nejlepší. Řada aut, která vyhrála svou třídu, se v Evropě neprodává.

Nejspolehlivější auta dle jednotlivých tříd
TřídaModel
Malé vozyKia Rio
Malé vozy - prémiové značkyLexus CT
Nižší střední třídaToyota Prius
Nižší střední třída - prémiové značkyLexus ES
Střední třídaChevrolet Malibu
Střední třída - sportovní vozyDodge Challenger
Střední třída - prémiové značkyLexus GS
Vyšší střední třídaBuick LaCrosse
Malá SUVHyundai Tucson
Malá SUV - prémiové značkyAudi Q3
Kompaktní SUVChevrolet Equinox
Kompaktní SUV - prémiové značkyMercedes-Benz GLK
Středně velká SUVChevrolet Traverse
Středně velká SUV - prémiové značkyLexus RX
Velká SUVFord Expedition
MPVHonda Odyssey

Reklama

Výběr článků

Načítám