Hlavní obsah

Chevrolet Silverado z NASCAR byl upraven pro běžné silnice. Může být váš

Chcete jezdit jako závodníci NASCAR, ale nejste závodní piloti? Tohle je cesta, jak zakusit Craftsman Series truck na vlastní kůži a na veřejných silnicích. Skutečný závoďák z roku 2005 byl přestavěn na silniční vůz a nyní je na prodej v aukci.

Foto: Barrett-Jackson

Tenhle konkrétní závodní truck má skutečná světla. Byl totiž přestavěn pro silniční provoz.

Článek

Americké závody NASCAR (National Association for Stock Car Auto Racing) bývají často terčem posměchu fanoušků rallye a ostatních okruhových závodů, že se tam jen jezdí dokola a zatáčí doleva a nic víc. Že to je jednoduché závodění pro jednoduché lidi.

Přesto se NASCAR těší obrovskému zájmu fanoušků, a to nejen v USA. Právě tam ale byl jeden závoďák ze série Craftsman Truck, která se jezdí i na normálních okruzích, nejen oválech, přestavěn tak, aby splňoval pravidla homologace pro silniční provoz.

Je to oranžový Chevrolet Silverado z roku 2005, převlečený za krabici pracího prášku, který si můžete prohlédnout na fotkách. O přestavbu se postarala firma Magic Customs z Brook Parku v Ohiu. Byť tohle auto vypadá jako závoďák, změn je docela dost.

Foto: Barrett-Jackson

NASCAR Craftsman Truck Series Chevrolet Silverado 2005

Vezmeme-li to odshora, je v něm nové skleněné čelní okno se stěračem a upravené A-sloupky, aby bylo možné sklo uchytit. Přibyla zrcátka, klakson a třetí brzdové světlo. A vůz samozřejmě dostal funkční přední a zadní světla místo nálepek, které na něm byly původně. Proto musela být upravena karoserie.

Vůz byl přestavován na silniční ne za účelem toho, aby s ním někdo jezdil denně do práce, na to je přeci jen příliš nepraktický. Hlavně proto, že nemá dveře - pilot leze dovnitř oknem, resp. dírou po něm, protože v něm není sklo. V autě je za jízdy strašlivý kravál a pohodlí na rozbitých cestách bude asi blízké nule.

Vznikl jako show car a od své přestavby najezdil cca 900 kilometrů v rámci různých výstav a přehlídek. A nyní může být váš - bude k mání v aukci Scottsdale 2018, pořádané domem Barrett-Jackson v arizonském městě Scottsdale, která probíhá tento týden až do 21. ledna.

Foto: Barrett-Jackson

NASCAR Craftsman Truck Series Chevrolet Silverado 2005

Není znám výkon motoru, víme jen, že to je GM ZZ4 V8, což je motor Chevy „small block” o objemu 5,7 litru. V tomto závodním autě je spojen se čtyřstupňovou manuální převodovkou s hydraulicky ovládanou spojkou.

Vyvolávací cena není známa, ale vůz je prodáván bez minimální částky, takže se klidně může prodat právě za základní, vyvolávací cenu. Že se to stane, však považujeme za velmi nepravděpodobné. Takovýto truck s posvěcením na veřejné silnice není běžnou věcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám