Hlavní obsah

Mercedes měl loni nejvíce svolávacích akcí, překonal i značky Peugeot a Citroën

Novinky, maž

Volně přístupná evropská databáze Rapex (Rapid Alert System for Non-Food Products) sleduje nebezpečné závady nepotravinářských výrobků ohrožující zdraví, bezpečnost a životní prostředí. Týká se tedy i automobilů. A statistiky za loňský rok přinášejí zajímavé údaje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mercedes-Benz. Ilustrační fotografie

Článek

Žádné auto není navrženo tak dokonale, aby se mu vyhnuly chyby, na které se ani po důkladném testování nepřišlo a je nutné je řešit až po náběhu sériové výroby. Drobnosti automobilky zdarma opraví při běžných servisních návštěvách (někdy o tom klienty dokonce ani neinformují). Větší zásahy, které se týkají stovek či tisíců automobilů, už „ututlat” nelze a majitelům obvykle od automobilky přijde oficiální dopis, aby se dostavili do servisu na bezplatný zásah.

V této souvislosti stojí za to připomenout ojedinělou svolávací akci Porsche z roku 2014. Model 911 GT3 měl problém, kdy kvůli uvolněnému šroubu hrozilo riziko požáru. To se dokonce v několika případech i stalo. Porsche to tehdy řešilo velkoryse - výměnou celého motoru. [celá zpráva]

Mercedes loni svolával 20 modelů

Pokud vozy ohrožují zdraví, bezpečnost nebo životní prostředí a přijde se na ně nebo je automobilka sama publikuje, objevíte je v evropské databázi Rapex. Ta je volně přístupná na oficiálních stránkách. Pokud neovládáte angličtinu, stejné informace najdete na neoficiálních českých stránkách Svolavacky.cz.

Za loňský rok měl nejvíce svolávacích akcí evidovaných v Rapexu Mercedes-Benz. Znamená to, že Mercedes vyrábí auta s nejvíce chybami? Na to se lze dívat dvěma pohledy a nejspíše to naznačuje ochotu vypořádat se s problémy a nesnažit se je „zamést pod koberec”. Mercedes loni oficiálně svolával 20 modelů, u nichž bylo celkem 28 problémů. Typickým „problémovým” autem byl model třídy E, nejstarším svolávaným vozem byl Sprinter z roku 2008.

Škoda skončila na 21. místě (čtyři svolávací akce). Za uplynulých 12 měsíců bylo celkem svoláno 244 různých modelů od 40 značek. Nejčastěji kvůli problémům s airbagy (181 případů).

10 nejvíce svolávaných značek za rok 2017 (EU Rapex)
Pořadíznačkapočet svolávacích akcímodelů
1.Mercedes-Benz2820
2.Citroën2115
3.Peugeot2112
4.Renault1912
5.Toyota1512
6.BMW1316
7.Fiat1011
8.Volkswagen915
9.Ford98
10.Land Rover95
Zdroj: Rapex, Svolavacky.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám