Hlavní obsah

Nejrychlejší elektromobil zvládne 331 km/h, moc daleko ale nedojede

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejsilnější Chevrolet Corvette světa je elektromobil a nejmenuje se Corvette. Je to Genovation GXE, nový elektrický supersport, na který si zájemci budou muset připravit více než 16 miliónů korun. Svou rychlost už prokázal.

Foto: Genovation

Genovation GXE je nejsilnější Corvette na světě a je to elektromobil.

Článek

Nemá cenu chodit kolem horké kaše - Genovation GXE má 811 koní, 949 Nm, na 60 mph (97 km/h) zrychlí za méně než tři vteřiny a maximální rychlost činí 331 km/h. Je to nejrychlejší silniční elektromobil světa a zároveň důkaz, že elektromobily nemusí být jen nudné spotřebiče.

Podle výrobce, firmy Genovation z města Rockville v Marylandu, má maximálka dokonce být přes 220 mph (354 km/h). Číslo 331 je zmíněno proto, že takové rychlosti GXE skutečně dosáhlo na přistávací dráze pro raketoplány na mysu Canaveral.

Foto: Genovation

Genovation GXE

Elektrickou Corvette jsme tuto novinku nazvali proto, že za její základ skutečně posloužil Chevrolet Corvette C7 Z06. Vůz byl zbaven původního pohonného ústrojí a na jeho místo se nastěhovaly baterie, kabely a hlavně dva elektromotory, které pohánějí zadní kola.

Mizerný dojezd, astronomická cena. To ale bude všem jedno

Genovation GXE má samozřejmě pár nevýhod. Tou první je fakt, že tu není moc místa na baterie, takže celková kapacita je jen 44 kWh. Automobilka hovoří o 130 mílích dojezdu, tedy cca 209 km, pokud pojedete rozumně. Mezi řádky lze vytušit, že když svižnou jízdou zvládne 100 km, bude to úspěch.

Druhou nevýhodou je cena. GXE může být vaše za 750 tisíc dolarů, což je aktuálním kurzem zhruba 16,12 miliónu korun. Navíc v plánu je vyrobit pouze 75 kusů; exkluzivita dnes ve světě supersportů prodává, ať se to petrolheadům líbí, nebo ne. Pokud tedy máte zájem, doporučujeme neotálet.

Foto: Genovation

Genovation GXE

Pokud byste měli zájem vidět tuhle novinku živě, vydejte se na veletrh CES (Consumer Electronics Show), který proběhne za týden v Las Vegas. První kusy se ale k zákazníkům dostanou až v roce 2019.

A proč zrovna Corvette, když si toto auto snad víc než jakékoliv jiné člověk spojí s benzínovým osmiválcem? Jak vyplývá ze slov Andrewa Saula, šéfa Genovation, právě proto, že je americkou ikonou.

Reklama

Výběr článků

Načítám