Hlavní obsah

Nejrychlejší elektromobil světa bude bugina z Tchaj-wanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno představila Tesla svůj nejnovější elektrický model Tesla Roadster. Zrychluje na stovku za 1,9 sekundy. Ve městě Taipei však vzniká auto na elektrický pohon, který by to měl zvládnout ještě o desetinu sekundy rychleji. Výkon na to má.

Elektrická bugina má výkon jeden megawattVideo: Xing Mobility

 
Článek

To, o čem píšeme dnes, není podloženo žádnými penězi miliardáře a tisícem investorů z celého světa, jako je tomu u Tesly. Xing Mobility z Tchaj-wanu je především skupina lidí s nadšením, kteří chtějí stavět elektromobily. Jejich auto se jmenuje Miss R. Jak poetický název pro auto, které má výkon jeden megawatt!

Foto: Xing Mobility

Xing Mobility Miss R

Foto: Xing Mobility

Xing Mobility Miss R

Ano, čtete správně. Čtyři nezávislé motory mají souhrnný výkon 1341 koní. Energii jim dodávají speciální moduly, které se skládají jako Lego. Každý z 98 modulů má v sobě 42 lithiových jednotek akumulátorů vyvinutých firmou 3M. Dohromady to je tedy 4116 lithiových článků.

Ostatně právě tento systém akumulátorů je natolik zajímavý, že Xing Mobility už je v kontaktu s mnoha firmami, které zajímá právě tahle technologie. Na rozdíl od Tesly se nechlubí superrychlým nabíjením, ale naopak superrychlou výměnou. V případě potřeby se tak vybité moduly vymění za nabité a auto může pokračovat.

Foto: Xing Mobility

Xing Mobility Miss R

Foto: Xing Mobility

Xing Mobility Miss R

Zajímavá je tedy technika, ale hlavně jízdní výkony. Na stovku zvládne auto zrychlit za 1,8 sekundy a za 5,9 sekundy už auto letí dvoustovkou. Maximální rychlost je 270 km/h.

Bude se auto vyrábět? Prý bude. V roce 2019 by měla firma postavit dvacet těchto vozidel. Cena odpovídá charakteristikám – milión dolarů, tedy asi 22 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám