Hlavní obsah

Toshiba umí dobít elektromobil s dojezdem 320 km za šest minut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden ze základních problémů elektromobilů může být vyřešen. Toshiba představila prototyp svého akumulátoru, který se dokáže dobít na plnou kapacitu za pouhých šest minut.

Foto: Toshiba

Žádný velký fešák, ale je to on - prototyp nového akumulátoru budoucnosti.

Článek

Toshiba už v roce 2008 ukázala svůj speciální akumulátor SCiB, který měl velkou výdrž a rychlé nabíjení. Ale stále to nebylo ono. Druhá generace už využívá novou technologii, kde anody zastupuje speciální materiál z oxidu titanu a niobu. Ty nahrazují klasické uhlíkové anody, které najdeme v typických Li-On akumulátorech.

Foto: Mitsubishi

Akumulátorový set pro Mitsubishi i-MiEV, který používal první generaci akumulátorů Toshiba SCiB

Vylepšení je ale víc. Každopádně jejich souhrn dává dohromady kapacitu 32 kWh, což je dostatečný dojezd standardního elektromobilu na 320 km, ale hlavně vlastnosti, které zatím nikdo nemá – dobití za pouhých šest minut! Mnoho lidí, kteří rozumí elektromobilitě a elektřině vůbec pak ještě varovně zvednou prst a zeptají se, jak dlouho to potrvá, pokud bude nízká teplota okolí. Ano, doba se prodlouží – na 10 minut.

A co životnost? Toshiba avizuje, že po pěti tisících nabíjecích cyklech akumulátor vykazoval ztrátu kapacity o méně než 10 %.

Teď ještě doladit poslední testy, zkusit najít pořádná ložiska niobu a budoucnost elektromobility je tu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám