Hlavní obsah

Mnoho aut je v mlze neviditelných

Právo, Radek Plavecký

Na krajinu padla mlha. V tu chvíli se mnohá auta stala neviditelnými. Spousta řidičů si totiž vůbec neuvědomuje, že jejich auto není osvětlené. Mnohé vozy jsou vybavené automatickým spínačem na denní svícení.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Za mlhy je důležité, aby bylo auto bylo dobře osvětleno. Denní svícení nestačí.

Článek

Řidič nastoupí, nastartuje a jede, aniž by se staral o světla. Jenomže problém je v tom, že na denní svícení bývají nastavena jen světla vpředu. Vzadu žádná žárovka nesvítí, pokud řidič nezapne potkávací či alespoň obrysová světla.

Mnozí řidiči mají zapnutá jen světla na denní svícení, případně jen obrysová, což v husté mlze nemusí stačit. Mlhovky pak zapíná jen velmi malá skupina řidičů.

„S tím se policie setkává velmi často. Lidé si vůbec neuvědomují, že mají automaticky zapnutá jen světla pro denní svícení, a když je snížená viditelnost v denní době, nemají rozsvícená potřebná světla. Ne každé auto umí přepnout samo na potkávací světla a mnohá auta jsou špatně vidět,“ potvrdila Právu mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová.

„Řidiči mnohdy ani nevědí, že používají špatná světla, která jsou jen pro denní svícení. Policisté, když někoho vidí, tak ho na místě okamžitě upozorní. Je ale třeba, aby si sami lidé uvědomili, co jejich auto má, zda si světla spíná samo, nebo to člověk musí regulovat sám,“ upozornila Kropáčová.

Nejen světla, ale i rychlost

Po skončení prázdnin chystá policie další dopravně bezpečnostní akce, během nichž bude na různá úskalí, která podzim přináší, upozorňovat. „Chystáme akce, kdy budeme řidiče upozorňovat na možná nebezpečí a rizika. Nastává doba, kdy je jízda za volantem jiná než v létě, podmínky se mění. Bude snížená viditelnost, mlhy,“ potvrdila policejní mluvčí.

Zhoršujícím se podmínkám musí řidiči přizpůsobit nejen svícení, ale i rychlost, aby se nezapsali do neblahých policejních statistik. Jen za první pololetí tohoto roku se stalo za zhoršené viditelnosti, jako je déšť a mlha, celkem 1563 dopravních nehod.

Reklama

Výběr článků

Načítám