Hlavní obsah

Ruský Kamaz vyvíjí vlastní autonomní vůz

Tak už i Rusko naskočilo do velkého závodu o autonomní vozidla. V této zemi se souběžně vyvíjejí už dva vozy, které nepotřebují řidiče, a jedna firma připravuje datové procesy pro ně.

Foto: Kamaz

Kamaz Nami

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin už automobil zhlédl, a premiér Dmitrij Medvěděv se dokonce povozil v autonomním voze od značky Kamaz, který má jméno Nami (podle vývojového střediska, jež na přípravě participuje). Ano, automobilka Kamaz se nesoustředí jen na nákladní speciály na rallye, vojenské tahače na jaderné zbraně, ale její rozsah je mnohem větší. A tam je už nějakou dobu ve vývoji tento mikrobus, který uveze dvanáct lidí a jede maximální rychlostí 40 km/h.

Foto: Kamaz

Kamaz Nami

Vzhled vozu není nijak oslnivý – je to taková kapsle o délce 4,6 metru a výšce dva metry na maličkých kolečkách. Základem je kovový rám, na který jsou nalepeny kompozitové díly karoserie.

Kamaz vůz představil jako stojící exponát na loňském autosalonu v Moskvě, a nyní jej dokonce přivezl jako pohyblivý vůz na Východní ekonomické fórum ve Vladivostoku.

Tady se ale ukázal i další autonomní vůz. Jde o automobil, který vyvíjí tamní Far Eastern Federal University (FEFU). Jmenuje se Matrjoška a připravují jej ve spolupráci s Bakulin Motors Group (BMG).

A to není všechno. Společnost Yandex Data (nezaměňovat s vyhledávačem Yandex) už vyvíjí datové procesy pro autonomní řízení u současných osobních aut. Takže Rusko v tomhle ohledu nezaspalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám