Hlavní obsah

Test dětských autosedaček odhalil problémy u renomovaných výrobců

Německý autoklub ADAC tradičně provádí testy dětských autosedaček. V poslední várce se objevily dvě, které jsou pro děti extrémně nebezpečné. A to jsou od renomovaných výrobců.

BEZ KOMENTÁŘE: Test dětských autosedačekVideo: ADAC

 
Článek

Poslední testy ukázaly neuvěřitelnou chybu známého výrobce sedaček pro automobily, autobusy, nákladní vozy i letadla – firmy Recaro. Jejich sedačka Optia se základnou Smart Click se při nárazu v rychlosti 64 km/h zcela odpoutala a katapultovala dítě i se sedačkou vpřed, na místo spolujezdce. V tomto případě by dítě utrpělo poranění hlavy, krku a hrudníku neslučitelné se životem.

Foto: Recaro

Dětská sedačka Recaro Optia se základnou Smart Click

Mohli bychom říci, že jde o ojedinělý případ, který například souvisí s vadou při výrobě apod. Jenže ten samý problém byl zaznamenán už minulý rok, kdy se sedačka ze základny Recarofix utrhla!

Druhým hříšníkem je Jané Grand 2017 (firma Jané je velkým španělským výrobcem věcí pro děti, včetně kočárků a autosedaček). Zde při stejné rychlosti, tedy 64 km/h, došlo k destrukci kotevních úchytů ISOFix, kterými je sedačka uchycena k okům v sedačkách.

Následky sice nevypadaly tak drasticky jako v předchozím případě, poranění dítěte by ale i v tomto případě mohla být závažná, až smrtelná.

Foto: Recaro

U Jané Grand 2017 se zničily úchyty ISOFix

Společnost ADAC doporučuje, aby všichni majitelé těchto sedaček kontaktovali svého prodejce a sedačky nepoužívali.

Firmy okamžitě po zveřejnění výsledků nasadily hloubkovou kontrolu výrobních a vývojových procesů. Obě okamžitě zakázaly prodeje těchto výrobků, zastavily výrobu a nyní hledají příčiny problémů.

Reklama

Výběr článků

Načítám