Hlavní obsah

Auto budoucnosti bude spíš pokojem na kolech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská společnost NEVS ukázala na své prezentaci nových modelů i jeden koncept, který se jmenuje InMotion. Je to ukázka toho, jak si představují budoucnost automobilů – bez volantu a pedálů, řízení, spalovacích motorů a bez majitelů.

BEZ KOMENTÁŘE: NEVS InMotion ConceptVideo: NEVS

 
Článek

V budoucnosti už nebudeme vlastnit auta. Budou jakési autopůjčovny, kde si člověk objedná auto k přistavení a to mu samo přijede. Po vysednutí se vůz zase sám někde zaparkuje. Odpadne tím hromada nevyužitých vozidel zaparkovaných v garážích a na ulicích.

Foto: NEVS

NEVS InMotion

Foto: NEVS

NEVS InMotion

Samozřejmě že od carsharingových služeb, jak je známe dnes, to je ještě dost daleko. Především se musí vyvinout autonomní řízení, které bude již na takové úrovni, že nebude potřebovat ani náznakem jakýkoli volant nebo pedály. Auta budou spolu komunikovat, budou získávat centrální informace o dopravě, budou moct upravovat dynamicky svou trasu…

Koncept NEVS InMotion pak ukazuje, že auta se tak stanou vlastně jezdícím pokojem. Pohodlně se v něm bude moct nejen cestovat do práce, ale i na velké vzdálenosti. Vše bude podřízeno pohodlí a odpočinku. Samostatná sedadla v konceptu dokážou měnit svou konfiguraci. Podlaha, stěny a strop jsou ambientně osvětleny. Každé místo má své vlastní nastavení větrání a klimatizace.

Foto: NEVS

NEVS InMotion

Foto: NEVS

NEVS InMotion

Zajímavé je, že vlastně se zcela odepsala přední a zadní okna a hlavní jsou okna boční, na která se promítají důležité údaje o cestě, provozu vozidla, mapa, ale i informace o puštěné hudbě apod.

NEVS = Saab 9-3

Před nedávnem jsme vám představili automobily, které NEVS společně s tímto konceptem ukázal na čínském CESu (veletrh elektroniky). Jde o elektrické vozy, které jsou vlastně staré modely Saab 9-3 a Saab 9-3X.

Foto: NEVS

NEVS 9-3

Foto: NEVS

NEVS 9-3X

NEVS (National Electric Vehicle Sweden) totiž při krachu švédské automobilky Saab odkoupil práva a výrobní linky tohoto vozu. Nekoupil však samotné jméno Saab. To samozřejmě nebylo na prodej. Nyní vozy upravil, přidal jim elektrický pohon a již v příštím roce je začne prodávat v Číně. Už nyní prý má objednávky na čtvrt miliónu těchto aut. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám