Hlavní obsah

Aston Martin postaví 54 let staré auto

Mezi lety 1959 až 1963 se vyráběl Aston Martin DB4 GT. Jeho 75 vyrobených kusů ale není konečné číslo. Nyní jich Aston Martin vyrobí dalších 25.

Foto: Aston Martin

Aston Martin DB4

Článek

Aston Martin DB4 s italskou karoserií Touring bude k dostání za cenu 1,5 miliónu liber, tedy 48 miliónů korun. A nepůjde o žádný kousek s moderním podvozkem a motorem a s původní karoserií, jako to dělá mnoho jiných firem, ale půjde vlastně o pokračování tam, kde se před více než padesáti lety skončilo.

Foto: Aston Martin

Aston Martin DB4

Jen si vezměte, že třeba VIN auta bude pokračovat přesně na tom čísle, které by mělo následovat po tom naposledy vyrobeném. Vše na podvozku bude do puntíku stejné – trubkový rám, podlaha, nápravy (vpředu nezávislé zavěšení se zkrutným stabilizátorem, vzadu na vlečených ramenech tuhá náprava s wattovým přímovodem. Převodovka David Brown bude také do puntíku stejná. A motor? Ten bude samozřejmě také postaven podle původní dokumentace – objeví se tu tedy řadový šestiválec o objemu 3,7 litru.

Všechny vozy se budou prohánět pouze po okruzích, protože nebudou mít silniční homologaci. Ultralehká karoserie však bude zachována i s trubkovým prostorovým závodním rámem a velkou nádrží na 135 litrů paliva, takže hmotnost vozu bude pouhých 1225 kg.

Foto: Aston Martin

Aston Martin DB4

Majitele pak čeká dvouleté školení na světových závodních tratích, kde jedním z instruktorů bude i jeden z vítězů LeMans ve své třídě Darren Turner (můžete ho znát třeba i jako letošního šampiona kategorie GTE v European Le Mans Series nebo jako testovacího jezdce McLarenu).

Aston Martin má kompletní dokumentaci k vozům a prý i nějaké formy na odlitky, takže vyrobit auto nebude tak složité. Divize Heritage dodá první vozy už v létě roku 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám