Hlavní obsah

Audi neučí auta, jak mají parkovat. Učí se to sama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Součástí vozidel extrémně blízké budoucnosti bude autonomní parkování. Je to první stupeň k úplnému osamostatnění vozů, aby do jejich řízení nemuseli řidiči zasahovat. Podobně jako u Audi.

Foto: Audi

Audi Q2 deep learning concept

Článek

Parkování je zdánlivě jednoduchá věc. Ale ne každý ji zvládá. Vlastně většina lidí si při parkování není stoprocentně jistá. Takže zase tak jednoduchý úkon to není, i když teoreticky to má člověk zvládnuté.

Audi ukázalo na konferenci a workshopu o neurálních principech a procesech systémů svou Q2, která se učila parkovat. Sama. Tedy byl to jen malý model Audi Q2, ale to nic nemění na tom, že auto to dokázalo samo, a hlavně se stále učilo.

Foto: Audi

Audi Q2 deep learning concept

Vůz byl vybavený dvojicí monokamer směřujících jak dopředu, tak dozadu. Navíc tu bylo deset ultrazvukových senzorů sledujících dění kolem vozu. Pomocí těchto smyslů dokáže auto samočinně fungovat bez zásahu člověka. Pomocí metody pokus–omyl dokáže „ohmatat” nejvhodnější systém parkování, a hlavně se ho naučí. Takže zaparkovat podruhé, potřetí… je vždy snazší a snazší.

Audi Electronics Ventures, což je dceřiná společnost Audi AG, vyvíjí tento software nejen pro demonstrační účely na modelech, ale bude prý součástí i nového Audi A8, které se představí příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám